vineri, 29 martie, 2024

Indicii care iti arata ca muncesti cat patru pentru un singur salariu

Distribuie:

Publicat:

Foarte multe persoane se plang de faptul ca sarcinile de serviciu ajung sa nu mai aiba nici o legatura cu fisa postului si cu activitatile pentru care au fost angajati. De cele mai multe ori plangerile lor sunt justificate, intrucat aceste persoane muncesc in realitate cat patru angajati la un loc, dar, din pacate, primesc un singur salariu. Se ajunge aici din cauza managerilor slabi si lacomi, care prefera sa-si oblige angajatii sa preia sarcini suplimentare, pe acelasi salariu, pentru a nu fi nevoiti sa faca angajari. Acestia nu realizeaza ca, in timp, afacerea lor este afectata, din cauza ca angajatii ajung sa nu mai dea randament. Iata, mai jos, trei indicii care va arata ca munciti cat patru, pe acelasi salariu.

1. Planificarea concediilor

Colectarea datelor despre concedii de odihna, concedii medicale sau perioade in care angajatii se invoiesc tine de management sau de angajatii de la Resurse Umane. In unele firme angajatii constata ca pe calculatoarele lor sunt instalate programe care contorizeaza toate informatiile referitoare la zile libere, iar ei, angajatii, trebuie sa completeze aceste tabele, care uneori sunt dificil de controlat. Se numeste munca din umbra, activitatea ocupand din timpul pe care un angajat ar trebui sa-l dedice activitatii pentru care a fost adus in firma. Aceste activitati ajung sa afecteze inclusiv viata personala. Inainte, aceasta activitate era realizata de personal special angajat pentru a aduna informatiile, insa acum sunt incluse fortat in fisa postului.

2. Planificarea intalnirilor cu clienti

Din pacate, in zilele noastre, multi angajati ajung sa faca inclusiv munca de secretariat, din cauza tehnologiei tot mai performante care a dus la eliminarea factorului uman. In consecinta, inclusiv managerii au ajuns sa faca munca de secretariat, ca activitate din umbra, din cauza programelor pe care sunt nevoiti sa le utilizeze pentru a-si planifica ziua. “Secretarele” moderne nu-ti ureaza buna ziua, ci scot sunete, intrucat vorbim aici de telefoane si tablete. Aici sunt pastrate detalii referitoare la intalniri si convorbiri telefonice, pastraza o lista de contacte si sunt folosite pentru e-mail-uri si mesaje. In prezent, a avea o secretara reala este un privilegiu pe care il au doar cei din top.

3. Munca altuia

In afaceri exista doar doua modalitati de a face profit: investitii sau eliminarea unor cheltuieli. Ultima varianta este deseori preferata, avand si cele mai vizibile efecte. Din pacate, reducerea de personal presupune ca angajatii ramasi sa preia sarcinile celor concediati. Posturile persoanelor concediate nu mai sunt ocupate, iar angajatii care raman se trezesc peste noapte cu zeci de sarcini suplimentare, carora abia le fac fata. Reducerile de personal au devenit o rutina pentru cele mai multe companii, iar orice contractie a economiei este folosita imediat ca pretext pentru concedieri masive. Cei mai multi patroni incep sa-si santajeze emotional angajatii, aratandu-le ca trebuie sa fie recunoscatori pentru ca mai au un loc de munca. Acestia, din cauza fricii de somaj, nu sesizeaza faptul ca exista oportunitati si in alte companii, asa ca accepta sa devina efectiv sclavii unui post. Uneori, activitatile care nu au legatura cu fisa postului nu dispar, insa angajatii pot gasi metode inedite de a face fata situatiei. Angajatorii pot aduce studenti pentru practica, acestia avand ocazia sa invete lucruri noi in timp ce preiau sarcinile inutile de la angajatii ramasi.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img