marți, 19 martie, 2024

Infectiile urinare: cum le tratezi ca sa nu recidiveze

Distribuie:

Publicat:

Numite si cistite, infectiile urinare apar cand diferite bacterii ajung in tractul urinar, se multiplica si afecteaza apoi rinichii si caile urinare, care nu mai functioneaza la parametrii normali. Urmarile sunt nevoia frecventa si urgenta de a urina si un anume disconfort la urinare, manifestat prin dureri sau usturimi.

Aparatul urinar si urina au o serie de proprietati cu rolul specific de a bloca accesul bacteriilor si a opri inmultirea lor,  prin orificiul extern al uretrei. Frecvent, bacteriile provin din tractul inferior al aparatului digestiv si din anus, care se invecineaza anatomic cu deschiderea uretrei. Astfel se explica si frecventa mai mare a infectiilor urinare la femei, mult mai des afectate decat barbatii. Din cauza lungimii scurte a uretrei la femei, germenii prezenti in zona anala pot migra repede in vezica. De altfel, in majoritatea infectiilor urinare, bacteria care declanseaza infectia este E.coli, un microb care se gaseste la nivelul colonului si anusului, responsabil de aparitia cistitei, pielonefritei si a abcesului de prostata.

Simptomele unei infectii urinare sunt:

–    nevoia de a urina des cu eliminarea unei cantitati mici de lichid

–    durere sau usturimi

–    urina tulbure sau cu miros neplacut

–    dureri laterale de spate sub cutia toracica

–    uneori, greturi si varsaturi.

Deseori suntem tentati sa tratam acest gen de infectii cu superficialitate. Din pacate, netratate cum trebuie, ele ne pot transforma viata in cosmar. Nu este o bucurie sa alergi non-stop la toaleta sau sa intri in panica fiindca nu gasesti una. Nici durerile si usturimile nu sunt tocmai placute. Mai mult, pot aparea complicatii ale infectiei urinare.

Daca infectia revine de trei ori pe an, se pune diagnosticul de cistita recidivanta. Cauzele sunt multiple, pornind de la neglijarea tratamentului si ajungand la o suma de factori de risc, care trebuie analizati atent de medicul urolog. Istoricul urologic poate releva anumite malformatii ale tractului urinar, care impiedica golirea suficienta a vezicii urinare, sau o litiaza renala (pietre la rinichi) neidentificata. Alte posibile cauze pot fi vaginita, uretria atrofica (in cazul femeilor aflate la menopauza) sau boala inflamatoare pelviana.

Pot sa apara complicatii si in cazul femeilor care folosesc diafragma ca mijloc de contraceptie. Si, nu in ultimul rand, reaparitia cistitelor este favorizata de o igiena necorespunzatoare. Exista o predispozitie pentru recidiva si la persoanele cu un sistem imunitar scazut, la cele care urmeaza tratamente medicamentoase de lunga durata si la cele cu constipatie cronica. Pentru barbati, factorii de risc pentru recidiva infectiilor urinare sunt adenomul de prostata, anomalii ale tractului urinar si un sistem imunitar deficient.
 
In primul rand, medicul va cere un sumar de urina si un examen citobacteriologic al acesteia. Daca sunt anumite neclaritati, probabil va solicita si examene suplimentare, cum sunt urografia sau ecografia pelviana. Apoi, in functie de analize, va prescrie un tratament cu antibiotice (care poate dura chiar si 6 luni), insotit de hidratare suficienta (minimum 1,5 litri de apa pe zi). Daca este cazul, se va trata si constipatia cronica.
 

Cum previi reaparitia cistitei

–    Bea cat mai multe lichide. 

–    Igiena locala este extrem de importanta. Nu folosi geluri de dus pentru zona genitala. Apa calda si sapunul sunt suficiente, cu conditia sa fie folosite in fiecare zi.

–    La toaleta, e recomandat sa te stergi din fata spre spate, pentru a evita transmiterea bacteriilor in tractul urinar.

–    E bine sa urinezi inainte si dupa un contact sexual.

–    O alimentatie bogata in fibre este utila pentru a nu avea probleme de constipatie.

–    Important: in cazul in care ti s-a prescris un tratament cu antibiotice, urmeaza-l pana la capat. Nu renunta atunci cand ti se pare ca te simti mai bine.

sursa: clicksanatate.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img