vineri, 19 aprilie, 2024

Infertilitatea este corelata cu o boala cardiaca grava in timpul sarcinii

Distribuie:

Publicat:

Riscul crescut de a face o boala cardiaca grava in timpul sarcinii nu are legatura cu tratamentele de fertilitate in sine. Mai degraba, factorii care duc la infertilitate pot creste riscul aparitiei acestui tip de insuficenta cardiaca. In cadrul unei noi cercetari prezentate la conferinta Heart Failure din Atena, Grecia, cercetatorii germani au raportat ca femeile care au urmat tratamente de fertilitate sunt supuse unui risc de cardiomiopatie peripartum de cinci ori mai mare fata de femeile care au ramas insarcinate fara tratamente de fertilitate. Cu toate acestea, infertilitatea nu pare sa afecteze recuperarea pacientelor cu aceasta afectiune, potrivit cercetarilor.

Cardiomiopatia peripartum este un tip de insuficienta cardiaca ce apare in timpul sarcinii sau la cateva luni de la nastere. Afectiunea este prezenta in una din 1000 pana la 4000 de sarcini, potrivit unui articol 2016 din revista Circulation. Cele mai multe femei isi revin, dar cardiomiopatia peripartum poate fi fatala. Un studiu din 2015 din revista Obstetrics & Gynecology a descoperit ca aceasta afectiune a fost responsabila pentru 23% dintre decesele materne din California, intre 2002 si 2005.

Medicii inca au pareri impartite in ceea ce priveste cauza cardiomiopatiei peripartum. Exista anumiti factori de risc. In noul studiu, au fost colectate date despre 108 paciente care sufereau de aceasta afectiune. Cercetatorii au testat sangele pacientelor pentru markerii moleculari ai infertilitatii, apoi au comparat pacientele cu alte 24 de paciente gravide fara cardiomiopatie. 32% dintre pacientele cu aceasta afectiune au raportat ca nu pot ramane insarcinate. 13% paciente au cerut asistenta medicala pentru aceasta problema, de cele mai multe ori fiind aleasa fertilizarea in vitro, urmata de tratamente cu hormoni.

La nivelul populatiei din Germania, 20% dintre persoanele care incearca sa ramana insarcinate au probleme legate de infertilitate, iar 2,6% dintre sarcini sunt posibile cu ajutorul asistentei medicale. Cercetatorii au observat si alteratii la nivelul plasmei markerilor infertilitatii in cazul pacientelor infertile, care aveau cardiomiopatie.

Legatura dintre cardiomiopatia peripartum si infertilitate este datorata in parte faptului ca femeile care urmeaza tratamente de fertilitate sunt de obicei mai in varsta decat femeile care raman insarcinate fara asistenta medicala. Tratamentele de fertilitate duc, de asemenea, la o sarcina cu gemeni sau mai multi copii, lucru care mareste riscul aparitiei bolii cardiace.

De asemenea, se crede ca exista modificari genetice in cazul femeilor infertile si care sufera de cardiomiopatie peripartum, dar inca sunt realizate teste pentru a confirma aceasta afirmatie. Pana in prezent, nu exista dovezi clare ca tratamentul hormonal, care face parte de obicei din tratamentele de fertilitate, ar creste riscul de cardiomiopatie.

Rezultatele sugereaza ca femeile care urmeaza tratamente de fertilitate ar trebui sa recunoasca simptomele cardiomiopatiei. Acestea pot fi foarte asemanatoare cu simptomele sarcinii, asa ca de multe ori nu sunt observate. Este vorba despre umflarea picioarelor, care nu dispare atunci cand membrele stau ridicate, dificultati de respiratie si oboseala. 

Aproximativ o treime dintre pacientele care sufera de aceasta boala cardiaca grava isi revin complet cu ajutorul tratamentului. In aproximativ o treime de cazuri, afectiunea este fatala. Celelalte paciente supravietuiesc, dar nu isi revin complet, caz in care doctorii le sfatuiesc sa evite o alta sarcina, deoarece o recurenta a bolii poate crea mai multe leziuni cardiace. Pacientele care urmeaza tratamente de fertilitate nu ar trebui sa se ingrijoreze. Trebuie doar sa fie atente si sa analize cu atentie toate simptomele pe care le au. sursa: eva.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img