marți, 19 martie, 2024

Informatii INCENDIARE din noua LEGE A PENSIILOR! Mii de pensionari ar putea fi afectati

Distribuie:

Publicat:

Apar noi informatii despre modificarile aduse la Legea Pensiilor. Schimbarea vizata – aflata momentan la stadiul de proiect – i-ar putea afecta pe cei care au realizat venituri in acord global, venituri de care se va tine seama la calcularea pensiei. Reamintim ca, in luna martie 2017, Avocatul Poporului a solicitat Casei Nationale de Pensii sa faca demersurile legale in sensul recunoasterii drepturilor ce se cuvin persoanelor care au realizat venituri in acord global.

Mai exact, din informatiile aflate pe surse de reporterii RTV, la calculul pensiilor se va tine cont si de acordul global, orele suplimentare, primele , dar si cel de-al 13-lea salariu obtinute de angajati la locurile de munca pe care le-au avut de-a lungul timpului. Astfel, realizatoarea Andreea Cretulescu  a vorbit la RTV despre faptul ca, pentru perioada anterioara 1 aprilie 2001, la calculul pensiilor se va utiliza si venitul total datorat contributiei la asigurarile sociale.

Reamintim ca in luna martie 2017 Avocatul Poporului a solicitat Casei Nationale de Pensii sa faca demersurile legale in sensul recunoasterii drepturilor ce se cuvin persoanelor care au realizat venituri in acord global.

Mai exact, noile prevederi, aflate momentan la stadiul de proiect, ar putea da peste cap milioanele de pensionari in sensul ca acestia vor fi nevoiti sa-si caute documentele de care au nevoie si care ar fi cerute obligatoriu  daca prevederile ar intra in vigoare. Pe de alta parte, noile prevederi, spun sursele citate ,le-ar putea dubla pensiile.

Avocatul Poporului, recomandare catre Casa Nationala de Pensii

Avocatul Poporului a emis o recomandare catre Casa Nationala de Pensii, in care i se solicita sa efectueze toate demersurile legale in scopul modificarii dispozitiilor inscrise la Anexa nr.15 din Normele de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice aprobate de HG nr. 257 din 20 martie 2011, precum si recunoasterea drepturilor care se cuvin persoanelor care au realizat venituri in acord global, fara a mai fi necesara interventia instantelor de judecata.

Recomandarea este urmarea mai multor audiente si petitii adresate de-a lungul timpului, ulterior anului 2011, atat biroului din Iasi, cat si altor birouri teritoriale ale institutiei Avocatul Poporului pe problematica formelor de retribuire obtinute in acord global.

Avocatul Poporului a observat practica CJP si a Casei Nationale de Pensii, decizia nr.19/2011 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie privind recursul in interesul legii, referitor la stabilirea si recalcularea pensiilor din sistemul public provenite din fostul sistem al asigurarilor sociale de stat, prin luarea in considerare a formelor de retribuire obtinute in acord global, precum si prevederile inscrise la Anexa nr. 15 din Normele de aplicare a dispozitiilor Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice aprobate prin HG nr. 257 din 20 martie 2011, potrivit carora nu sunt luate in calcul la stabilirea punctajului mediu anual intrucat nu au facut parte din baza de calcul a pensiilor, conform legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, sumele reprezentand “acord global”.

“Avocatul Poporului considera ca nefireasca existenta acestei reglementari devreme ce instantele de judecata solutioneaza problematica in concordanta cu prevederile art. 517 alin. 4 Cod de procedura civila. Atat casele de pensii, cat si Casa Nationala de Pensii, in motivarea deciziilor de respingere, invoca faptul ca veniturile privind munca in acord global nu reprezinta sporuri cu caracter permanent, prevazute in Anexa nr. 15 din Normele de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010, aprobate prin HG nr.2 57/2011, insa considera ca in vederea aplicarii unitare a dispozitiilor art. 107 alin. 3 si alin. 4 din Legea nr. 263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, pensionarii au posibilitatea de a solicita recalcularea pensiilor in baza unor documente noi”, afirma sursa citata.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img