vineri, 19 aprilie, 2024

Inregistrare de colecție cu Nicolae Iorga – VIDEO

Distribuie:

Publicat:

Înregistrare de colecție cu Nicolae Iorga. Marele istoric a fost filmat în anii ’30, cu doar câțiva ani înainte de a muri.

În video-ul prezentat mai jos, Nicolae Iorga adresă poporului român un îndemn:

„S-a muncit prea puțin și prea răzleț. Contează solidaritatea națională. Orice încercare de a rupe asta este un păcat față de această țara și față de acest neam. Trebuie să încercam orice că să facem ispravă care se așteaptă de la noi”, spunea acesta.

Potrivit lui George Călinescu, Iorga a jucat în cultură românească, în primele decenii ale secolului XX, „rolul lui Voltaire”.

Înregistrare de colecție cu Nicolae Iorga

A fost cofondator al partidului Partidul Naționalist-Democrat in 1910, membru al Parlamentului, președinte al Camerei Deputaților și al Senatului, ministru, și, pentru o scurtă perioadă, prim-ministru.

Copil minune, polimat și poliglot, cu o activitate științifică prolifica, Iorga a scris 1003 volume, 12.755 articole și studii și 4.963 recenzii, această culminând cu „Istoria Romaniei”, în zece volume.

A predat la Universitatea din București, la cea din Paris și la alte instituții de învățământ academice și a fondat Congresul Internațional de Studii Bizantine și Institutul de Studii Sud-Est Europene (ISSEE).

Asasinarea lui Nicolae Iorga

Autorii asasinatului comis la persoană lui Nicolae Iorga au fost considerați legionarii. Deși se știe că grupul lui Traian Boieru care a săvîrșit omorul a acționat fără permisiunea și fără știrea conducerii legionarilor, mișcarea a fost acuzată de asasinarea lui Iorga.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img