joi, 25 aprilie, 2024

Insolatia poate duce la sangerare nazala

Distribuie:

Publicat:

Epistaxisul sau sangerarea nazala este un fenomen care îi sperie pe parinti si îi îngrijoreaza pe adultii afectati. Chiar daca nu este o problema serioasa, se poate rezolva rapid, daca stii cum. Epistaxisul este o sangerare nazala cauzata de lezarea vaselor de sange din bogata retea vasculara a mucoasei nasului. Printre cauzele locale se numara traumatismele accidentale (lovirea sau caderea, accidentarea în timpul introducerii de picaturi în nas sau de corpi straini, scarpinatul) si cele din timpul operatiilor. Epistaxisul poate fi produs si de anomalii vasculare sau de inflamatii cauzate de rinitele congestive din bolile contagioase ale copilariei, TBC sau sifilis nazal. Alta cauza o reprezinta tumorile, cum ar fi fibromul nazofaringian, polipul sangerand al septului nazal, sarcoamele. Printre cauzele generale se numara afluxul sanguin crescut din perioada pubertatii si a menstruatiei, fragilitatea vasculara din unele boli, cum ar fi hemofilia sau purpuram, unele boli infectioase acute (gripa, scarlatina, difteria, febra tifoida, pneumonia), hipertensiunea arteriala si ateroscleroza, avitaminozele.

De cele mai multe ori, epistaxisul se declanseaza dupa suflatul violent al nasului sau din cauza insolatiei. O masa copioasa, stranutul si consumul abuziv de alcool pot, de asemenea, provoca sangerarea nazala. Daca sangerarea nu se opreste, apare anemia. Bolnavul simte dureri de cap, ameteala, oboseala, are capacitate redusa de munca si poate capata foarte usor o infectie. Diagnosticul este usor de pus. Medicul vede cheagurile de sange din fosele nazale si depisteaza locul pe unde curge sangele. Exceptie sunt cazurile în care sangele nu se scurge în afara prin narine, ci în faringe, prin orificiile posterioare ale fosei nazale (coanele). În aceste cazuri, sangele este înghitit si bolnavul îsi da seama destul de tarziu ca are hemoragie nazala, cand starea lui este deteriorata. În cazuri grave se poate instala lipotimia (lesinul). Sangerarea nazala se opreste prin presarea cu degetul a narii prin care curge sangele. Daca nu da rezultate sau daca sangerarea reapare dupa o anumita perioada, atunci trebuie apelat imediat la un medic specialist în urgente sau la un ORL-ist.

Majoritatea sangerarilor nazale pot fi oprite usor. Primul ajutor consta în asezarea persoanei pe un scaun, cu capul usor aplecat înainte, deasupra unui vas, pentru a se putea vedea cantitatea de sange pierduta. În nici un caz bolnavul nu sta culcat sau cu capul dat pe spate. Încaperea trebuie sa fie aerisita si încalzita putin. Daca sangerarea este usoara, se poate opri printr-o simpla compresiune cu degetul mare a narinei pe unde curge.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img