vineri, 29 martie, 2024

Insomnia, intre normalitate si semne de boala

Distribuie:

Publicat:

Conform medicilor, depresia poate fi cauzata de nesomn sau, invers, insomnia poate duce la un nivel scazut de energie, pierderea interesului in anumite activitati, sentimente de tristete si lipsa de speranta, adica depresie.

„Tulburare a mecanismului de reglare a centrului nervos somn-veghe, care se manifesta prin lipsa de somn sau prin reducere a duratei si a profunzimii somnului si care este intalnita in astenii, boli psihice, nevroze”, axa explica DEX-ul sensul cuvatului insomie. Pentru un plus de precizie, doctorul homeopat Dragos Peteu vine si puncteaza: ”cred ca foarte multi dintre noi am trait episode scurte, acute, de insomnie, generate de emotia dinaintea unui eveniment (examen, angajare, nunta, nastere), de schimbarea fusului orar, canicula.”

Lipsa somnului sau insomnia cronica tine mai mult (minim 3 nopti/saptamana, timp de minim 3 luni) avand cauze variate singure sau combinate. „Obiceiurile nesanatoase, stresul si anumite substante contribuie la un somn scurt si neodihnitor. Insomnia este cauzata sau insoteste afectiuni neuroendocrine, metabolice, fizico-psihice (alergii, dureri acute si cornice, reflux, tuse, hipertiroidia, diabet, astm, bronhopneumopatii acute sau cornice, boala Parkinson, sindromul picioarelor nelinistite, apneea in somn, depresia, anxietatea).”, noteaza medicul homepat Dragos Peteu, membru al Societatii Romane de Homeopatie. Un episod acut de insomnie se poate prelungi daca in incercarea de a-l corecta intervin obiceiuri nesanatoase (crestem cantitatea de cafea, introducem sau crestem cantitatea de alcool inainte de adormire, somn la ore nepotrivite). Din pacate, in zilele noastre, insomnia a devenit mult mai frecventa, mai ales la adultii tineri. Stresul, nesiguranta, emotiile, problemele sociale sunt cauze frecvente de insomnie. Depresia poate fi cauzata de nesomn sau, invers, insomnia poate duce la un nivel scazut de energie, pierderea interesului in anumite activitati, sentimente de tristete si lipsa de speranta, adica depresie. Daca insomnia persista, ea trebuie corectata cat mai repede pentru a nu deveni cronica.

in primul rand, e bine sa ne culcam la aceeasi ora, astfel incat sa avem timp suficient pentru odihna. Mai ales cei cu probleme de adormire ar trebui sa renunte la televizor, laptop, tableta sau telefon inainte de culcare. O alta masura ar fi tehnicile de relaxare care contribuie la calmarea organismului. Meditatia scade anxietatea si stresul, contribuind la asigurarea unui somn odihnitor. Exercitiile fizice usoare, de preferat in aer liber, sunt extrem de utile mai ales la cei stresati si sedentari, iar masajul, cu rol de relaxare, scade durerile musculoscheletale si va ridica mult calitatea somnului. Problemele psihoemotionale pot fi abordate alaturi de un psihoterapeut. Medicatia usoara (preparate cu magneziu, preparatele pe baza de tei, passiflora) poate fi o solutie la problemele acute.

Tratamentul insomniei poate fi facut si prin alte metode decat cele clasice, alopate. Acupunctura, apifitoterapia, gemoterapia sunt de un real folos in tratamentul tulburarilor de somn. Homeopatia este solutie extrem de eficienta atat in cazuri simple, cat si in cele cronice, complicate. sursa: adevarul.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img