luni, 18 martie, 2024

INSULA Belina. Sevil Shhaideh, vicepremier si ministru al Dezvoltarii, acuzata de abuz in serviciu

Distribuie:

Publicat:

Vicepremierul Sevil Shhaideh s-a prezentat, vineri dimineata, la sediul Directiei Nationale Anticoruptie. La iesire, al doilea om din Guvern a declarat ca are calitatea de suspect, fara a preciza dosarul de coruptie in care este anchetata. UPDATE: Sevil Shhaideh a fost pusa sub urmarire penala pentru abuz in serviciu de catre procurorii DNA in dosarul ” Insula Belina”, a anuntat ulterior Directia Nationala Anticoruptie.

Procurorii DNA au extins urmarirea penale fata de Sevil Shhaideh, fost secretar de stat in cadrul Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (M.D.R.A.P.), Ionela Stoian, director in cadrul M.D.R.A.P, Mariana Sanda Gheorghiu, asistent registrator principal in cadrul Biroului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Alexandria, Rodica Gusa, asistent-registrator in cadrul Biroului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Alexandria, Anduta Alexandrina Diaconu, registrator-sef in cadrul Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Teleorman.

Infractiunile de care acestia sunt acuzati sunt abuz in serviciu si, respectiv, complicitate la abuz in serviciu.

Procurorii DNA sustin ca in 2013, parti din Insula Belina si Bratul Pavel, cu suprafata de 278,78 hectare, respectiv 45 hectare, situate in albia minora a Dunarii, au fost trecute ilegal din proprietatea statului in proprietatea judetului Teleorman si in administrarea Consiliului Judetean Teleorman, pentru ca, doar la cateva zile, sa fie inchiriate tot ilegal unei firme private.

Pentru realizarea acestui transfer de proprietate, au fost adoptate hotararea de guvern 943/2013 si hotararea de guvern 858/2013, acte prin care, potrivit DNA, au fost incalcate prevederi din Constitutie, Legea apelor 107/1996, Legea 213/1998 privind bunurile proprietate publica, O.U.G. 107/2002 privind infiintarea Administratiei Nationale “Apele Romane”, Legea 115/1999 a responsabilitatii ministeriale si Legea 24/2000 privind normele de tehnica legislativa.

Totodata, au fost facute notari in cartile funciare ale celor doua imobile, respectiv insula Belina si bratul Pavel, pentru a ascunde titularul dreptului de inchiriere si pentru a facilita adoptarea hotararilor de guvern, fiind incalcat astfel Codul Civil.

“In sustinerea acestor demersuri, persoane cu functii de decizie din Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, precum si din Oficiul de Cadastru Teleorman, Biroul de Cadastru Alexandria, Administratia Nationala “Apele Romane” si Consiliul Judetean Teleorman au servit intereselor unei societati particulare, incalcand dispozitii prevazute in mai multe legi”, arata DNA intr-un comunicat de presa.

Concret, sustin procurorii, pentru ca sunt situate in albia minora a Dunarii, Insula Belina si Bratul Pavel fac parte din domeniul public al statului si, prin urmare, nu puteau fi trecute in proprietatea vreunui consiliu judetean prin hotarare de guvern, ci doar prin lege.

Cu toate acestea, pe 26 iulie 2013, Consiliul Judetean Teleorman a inaintat Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (M.D.R.A.P) o nota de fundamentare pentru trecerea acestora din administrarea Ministerului Mediului – Administratia Nationala „APELE ROMANE” in proprietatea publica a judetului Teleorman si administrarea Consiliului Judetean Teleorman. Pretextul a fost realizarea complexului turistic, sportiv si de agrement „Dunare-Belina-Seaca”.

 

La primul proiect de hotarare de guvern, doua ministere implicate in avizare, Ministerul Justitiei si Ministerul Finantelor Publice, au atras atentia ca scoaterea din domeniul statului si din administrarea “Apelor Romane” a celor doua obiective nu poate fi facuta decat prin lege, nu prin hotarare de guvern. Mediafax

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img