miercuri, 24 aprilie, 2024

Insula Sacalin este cel mai nou pamant romanesc. Guvernul a interzis accesul in zona

Distribuie:

Publicat:

Insula Sacalin este cel mai nou pamant romanesc. Este intinsa cat Bucurestiul, insa Guvernul a interzis accesul in zona. Insula ofera peisaje deosebite, dar, cel putin pentru moment, simpla vizitare a fasiei de pamant ramane un miraj.

Aflata in Marea Neagra, la mica distanta de coasta romaneasca, in dreptul bratului Sfantu Gheorghe al Deltei Dunarii, insula Sacalin se intinde pe 21.000 de hectare. Locuirea insulei a fost interzisa de autoritatile romane inca din 1938.

Principalul scop al este legat de protejarea pasarilor rare care traiesc aici, fiind vorba despre peste 200 de specii.

Pe insula Sacalin se regasesc cele mai mari colonii de chire de mare si pelicani creti, insula fiind principala zona de cuibarit, hranire si iernare a acestor specii. In apele din proximitate se gasesc pesti rari, sturioni, dar si plante rare, cum ar fi varza de mare si canarul baltii.

Insula Sacalin s-a format in urma cu aproximativ 150 de ani. Initial, erau doua insule, Sacalinu Mare si Sacalinu Mic, insa, in timp, cele doua s-au unit si formeaza acum un teritoriu compact de peste 210 kilometri patrati.

Insula romaneasca nu trebuie confundata cu insula Sahalin, cea mai mare insula ruseasca, situata in nordul oceanului Pacific.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img