vineri, 29 martie, 2024

Intalnire de gradul zero Trump – Erdogan: Ankara acuza Washingtonul ca nu si-a respectat angajamentele in Siria

Distribuie:

Publicat:

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat Statele Unite de faptul că nu-şi îndeplinesc deplin angajamentele cu privire la retragerea forţelor kurde în Siria, înainte de a pleca la Washington, unde urmează să fie primit de către Donald Trump, relatează AFP, potrivit News.ro.

”Îi voi spune (lui Trump), cu documente în sprijin, că acordul pe care l-am încheiat (cu privire la Siria) nu a fost deplin respectat”, a declarat într-o conferinţă de presă, pe aeroportul din Ankara, Erdogan.

Un acord smuls la 17 decembrie de către vicepreşedintele american Mike Pence, într-o vizită la Ankara, a deschis calea unei opriri a ofensivei turce lansate la 9 octombrie în nord-estul Siriei în vederea dislocării miliţiei kurde siriene Unităţile Protecţiei Poporului (YPG), aliata Washingtonului în lupta antijihadistă.

Acest acord prevede o retragere a YPG de la frontiera turcă şi implementarea unei zone de securitate cu o lăţime de 32 de kilometri de-a lungul frontierei Turciei cu Siria.

Turcia şi-a lansat operaţiunea militară după ce Donald Trump a anunţat retragerea trupelor americane din această zonă, un lucru interpretat drept o undă verde dată Ankarei. Acest anunţ a avut loc în urma unei convorbiri la telefon între miliardarul american şi Recep Tayyip Erdogan.

Puternic criticat, inclusiv în tabăra sa republicană, locatarul Casei Albe şi-a înăsprot ulterior tonul şi a autorizat impunerea unor sancţiuni Turciei, ridicate după ce Ankara şi-a suspendat ofensiva în Siria.

Potrivit altui acord, încheiat la 22 octombrie de Erdogan cu omologul său rus Vladimir Putin, Moscova s-a angajat să facă YPG să plece din alte sectoare situate în nord-estul Siriei, în coordonare cu armata turcă, şi să lanseze patrule comune cu armata turcă pe teritoriul sirian.

”Din nefericire, până în prezent nu este posibil să se spună că grupările teroriste s-au retras din regiune”, a declarat Erdogan în această conferinţă de presă înainte să plece în Statele Unite.

”Nici Rusia şi nici Statele Unite nu au fost în măsură să facă să plece grupările teroriste potrivit calendarului convenit”, a conchis Erdogan.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img