joi, 25 aprilie, 2024

Intarirea naturala a organismului bebelusului

Distribuie:

Publicat:

Expunerea sugarului la aerul curat si proaspat contribuie la intarirea organismului acestuia, calindu-l mai ales impotriva infectiilor cailor respiratorii, dezvoltandu-i, totodata, un bun tonus neurovegetativ. Soarele, folosit in mod judicios, are o valoare deosebita, atat ca factor de calire si profilaxie a rahitismului, cat si pentru actiunea sa dezinfectanta fata de mediul in care traieste copilul. Camera copilului e bine sa fie orientata spre soare, iar copilul sa fie expus in mod rational razelor ultraviolete.

Expunerea la soare va incepe vara, treptat, dupa ce sugarul implineste o luna. Timpul de expunere pe fata si pe spate este, la inceput, de 2 minute, crescand apoi cu cate un minut in fiecare zi, ajungand pana la 15-20 de minute in orele cand soarele nu este prea dogoritor, de preferat intre 9:00-11:00. Sugarul va fi dezbracat complet sau partial, capul fiind protejat tot timpul. Se vor evita expunerile prelungite, care pot produce arsuri.

Masajul si exercitiile fizice contribuie, de asemenea, la calirea si dezvoltarea armonioasa a sugarului. Programul de masaj si exercitii fizice va trebui organizat sistematic, din luna a doua, si efectuat cu jumatate de ora inaintea baii de seara. inainte de inceperea acestui program, mama va avea mainile incalzite si unse cu o crema sau pudrate cu talc. Masajul se incepe prin exercitarea unei presiuni usoare asupra extremitatilor, de la degete spre radacina picioarelor si a bratelor. Apoi, se vor exercita miscari de sus in jos, in ambele sensuri, precum si miscari circulare. Peretele abdominal va fi masat prin miscari circulare, in sensul acelor de ceasornic. Pe spate se vor imprima miscari de jos in sus.

Exercitiile fizice si gimnastica vor consta, la inceput, din miscari pasive, efectuate zilnic, timp de 5-10 minute. Sugarul va fi dezbracat si asezat pe un scutec curat si lasat sa se miste in voie, asezat atat pe spate, cat si pe abdomen. in acest mod se efectueaza un bun exercitiu pentru dezvoltarea musculaturii cervicale si a spatelui. Atat masajul, cat si exercitiile fizice vor fi in asa fel dozate ca durata si intensitate, incat ele sa nu oboseasca sugarul si sa nu-i creeze unele reflexe negative. Pentru a obtine efectele dorite, aceste activitatii trebuie practicate in mod constant.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img