miercuri, 17 aprilie, 2024

Inteligenta Artificiala poate prezice cutremurele. Cum va reusi o retea neurala sa salveze vieti

Distribuie:

Publicat:

Cercetatorii din Japonia au reusit sa foloseasca algoritmii AI pentru a estima cand si unde va avea loc un cutremur. Cu ajutorul noului sistem, dezvoltat de cercetatorii de la Universitatea Metropolitana Tokyo, dezastrele naturale vor putea fi prevazute din timp.

Cutremurele si valurile tsunami sunt insotite de schimbari ale campului magnetic. Aceste modificari sunt sesizate de algoritmii de Inteligenta Artificiala, care vor putea prezice, in acest fel, iminenta unui cutremur puternic.

Reteaua neurala folosita in acest proiect este realizata pe modelul retelei neurale din creierul uman. Dar acest algoritm poate asimila o cantitate uriasa de date.

Vezi si: Ultima carte a lui Stephen Hawking a fost lansata! Ce spune despre Dumnezeu si viata dupa moarte

Astfel, computerul a luat in calcul jumatate de milion de masuratori legate de campul magnetic. A alcatuit o harta a campului magnetic, cu puncte de observatie in diferite regiuni.

Cand are loc o schimbare in campul magnetic, undele electromagnetice se deplaseaza cu viteza luminii si astfel algoritmii le detecteaza instantaneu.

Pe viitor, noul sistem ar putea fi folosit si pentru a alerta populatia de un dezastru natural iminent, astfel incat oamenii aflati in pericol sa se poata adaposti.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img