marți, 19 martie, 2024

Interceptarile telefonice arunca in aer activitatea RAR Iasi! Angajatii au fost monitorizati cateva luni! Aseara doi ingineri au cerut indurare!

Distribuie:

Publicat:

Procurorii au reusit sa intercepteze mai multe discutii telefonice purtate intre angajatii de la RAR Iasi si samsarii de masini care veneau acolo sa rezolve problemele cand doreau ei, fara sa respecte programarile facute online de oamenii de rand • Doi dintre ingineri sunt acuzati deja ca au primit mita pentru favorurile facute • Aseara au fost chemati in fata Curtii de Apel Iasi pentru ca si-au dorit sa scape de mandatele de arestare la domiciliu • Unul dintre angajati este acuzat ca a primit clatite de la un client • Procurorii au lucrat pe silentios in acest dosar

Aseara, la ora 17:00, doi ingineri de la Registrul Auto Roman (RAR) Iasi au fost adusi in fata judecatorilor de la Curtea de Apel Iasi pentru a-si sustine cererea prin care au incercat sa scape de arestul la domiciliu impus pe data de 11 ianuarie de catre judecatorii de la Tribunalul Iasi. Procurorii de la Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi au lucrat pe silentios in acest dosar si nu au comunicat nimic despre aceasta noua actiune care ii viza pe angajatii de la RAR Iasi.

Pe data de 11 ianuarie 2017, cei doi angajati de la RAR, Daniel Iuroaia si Ioan Vasiliu, au fost arestati la domiciliu la solicitarea procurorilor de la Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi. In mod bizar nu s-a solicitat emiterea unor mandate de arestare, ci s-a solicitat doar arestul la domiciliu.

Potrivit surselor BZI, a fost formulata o asemenea solicitare pentru ca in realitate faptele de coruptie savarsite de angajatii de la RAR sunt de o gravitate redusa, unele dintre fapte fiind chiar ridicole.

De exemplu, unul dintre agajatii RAR este acuzat ca i-ar fi cerut niste clatite unuia dintre clientii care veneau acolo cu masina la verificare. Cei doi erau amici si pentru ca acel client venea acolo oricum i-a adus niste clatite cumparate de la o cantina din apropiere. Dupa ce au fost trimisi in arest la domiciliu, cei doi au contestat la Curtea de Apel Iasi masura impusa.

Au fost adusi ieri-dimineata in fata instantei de la Curtea de Apel Iasi, la ora 11:00, insa dosarul era incomplet. Dosarul prin care s-a cerut arestarea lor la domiciliu ar fi fost incomplet si la Tribunalul Iasi.

Curtea de Apel a observat aceasta problema si le-a cerut procurorilor sa trimita toate actele de urmarire penala. Astfel, s-a dat un nou termen pentru ora 17:00. Cei doi au venit din nou la instanta la aceasta ora si au sustinut ca masura luata impotriva lor este mult prea dura si ca si-ar dori sa fie cercetati in libertate.

Acuzatiile

Potrivit surselor BZI, ieri-dimineata a fost chemat la audieri si Octavian Varvara, seful de la RAR Iasi, insa acesta figureza ca avand calitatea de martor in dosar. In acest dosar au avut loc descinderi ale anchetatorilor la sediu RAR la jumatatea lunii decembrie 2017.

La scurt timp dupa acel moment, a fost retinut si ulterior arestat la domiciliu Corneliu Iulian Matcaboja, un iesean care putea rezolva orice la RAR Iasi. Este acuzat de comiterea infractiunii de trafic de influenta si a infractiunii de folosire in orice mod, direct, de informatii care nu sunt destinate publicitatii. Ambele infractiuni au fost comise cu scopul obtinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Corneliu Matcaboja este cunoscut in Iasi ca fiind omul care oricand poate rezolva orice problema la RAR. Mai exact, cei care au nevoie de inmatriculat o masina sau ale caror masini sunt respinse la RAR apeleaza la Corneliu Matcaboja, iar el garanteaza ca se va ocupa de fiecare situatie in parte. Sumele variaza intre 200 – 500 euro, iar pentru acesti bani Matcaboja poate baga peste rand pe oricine.

De exemplu, in acest moment, o persoana care vrea sa inmatriculeze o masina adusa din Germania va fi programata pentru luna februarie pentru a veni la RAR sa obtina certificatul de inmatriculare romanesc.

Din cauza aglomeratiei foarte mari, programarile care se fac pe baza unui program informatic se fac la cateva luni dupa momentul in care se face solicitarea. Astfel, noul proprietar al masinii poate ajunge in situatia de a nu putea utiliza autovehiculul din cauza ca nu-l poate inmatricula fara avizul de la RAR. Decat sa tina masina in parcare timp de cateva luni, prefera sa dea bani pentru a o putea inmatricula mai repede. Aceasta este explicatia pentru care au aparut totul felul de indivizi care si-au facut o adevarata meserie din rezolvarea problemelor de acest gen. Mai toata ziua ei pot fi vazuti la RAR intrand prin birouri cu actele in mana pentru a inmatricula masini in afara programarilor facute prin telefon.

De asemenea, sunt situatii in care acesti oameni trebuie sa afle date existente in sistemul informatic despre anumite autovehicule care au fost respinse la RAR sau care au probleme. Orice se poate face cu complicitatea angajatilor de la RAR. Angajatii de la RAR adusi aseara in fata instantei sunt acuzati de luare de mita, complicitate la trafic de influenta si furnizare de informatii nedestinate publicitatii

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img