joi, 25 aprilie, 2024

Intoxicatia cu plumb poate fi fatala copiilor

Distribuie:

Publicat:

Prin expunerea la niveluri ridicate de plumb se poate afecta creierul si sistemul nervos central in cazul copiilor, se poate provoca o serie de convulsii, coma si chiar moartea. Conform estimarilor OMS, in fiecare an, aproximativ 143.000 de persoane mor otravite cu plumb. Organizatia indica drept principala cauza vopseaua cu plumb, folosita la decorarea caselor, la fabricarea jucariilor, a mobilei si a altor obiecte. Potrivit OMS, 99% din cazurile de minori afectati de niveluri ridicate de expunere la plumb traiesc in tari cu venituri mici si medii, iar cauza imbolnavirii lor este folosirea de vopsele fabricate pe baza de plumb. Aceste produse au un gust dulce, ceea ce le face mai atractive pentru copii, care pot manca bucati de vopsea scorojita.

OMS a indentificat plumbul printre cele zece chimicale care afecteaza cel mai mult sanatatea, fapt pentru care le-a cerut statelor membre actiuni de protectie precum adoptarea de reglementari pentru eliminarea folosirii plumbului in vopselele decorative, informarea populatiei in scopul renovarii caselor acolo unde s-a folosit acest tip de vopsea. Maria Neira, directorul pentru sanatate publica si mediu din cadrul OMS, a spus, intr-un comunicat de presa ca otravirea cu plumb continua sa fie una dintre problemele care ii afecteaza in cel mai inalt grad pe copii pe plan mondial. Aceasta situatie ar putea lua sfarsit daca se stabilesc "masuri pentru a restrange fabricarea si folosirea vopselei cu plumb", a adugat Maria Neira.

Acest tip de vopsea continua sa fie o problema chiar si in tarile care au interzis deja folosirea ei, deoarece inca se mai afla in case construite cu zeci de ani in urma iar inlocuirea ei presupune costuri inalte. Vopseaua cu plumb nu se mai foloseste in 30 de tari din intreaga lume, numar care ar urma sa creasca la 50 in anul 2015.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img