joi, 25 aprilie, 2024

Intrarea Maicii Domnului in Biserica. Ce trebuie sa faceti ca sa va mearga bine

Distribuie:

Publicat:

Pe data de 21 noiembrie, este praznuita Intrarea Maicii Domnului in Biserica, cunoscuta in popor sub denumirea de Vovidenia sau Ovedenia.

Parintii Maicii Domnului sunt Sfintii Ioachim si Ana. Lipsiti de copii, dar cu credinta in Dumnezeu, L-au rugat pe Dumnezeu sa le daruiasca cinstea de a fi parinti, fagaduind ca daca vor avea un copil, il vor duce la templu si il vor inchina Lui.

Un inger le vesteste ca vor avea o fata pe care o vor numi Maria. Sfintii Ioachim si Ana nu au uitat de promisiunea facuta lui Dumnezeu si la trei ani de la nasterea Maicii Domnului au dus-o pe fiica lor la templu, scrie crestinortodox.ro. Aici a fost intampinata de marele preot Zaharia, tatal Sfantului Ioan Botezatorul, care a dus-o in cea mai sfanta incapere din acest loc, unde a stat pana la varsta de 15 ani.

In aceasta zi, copiii pun crengi de mar in vase cu apa. Acestea, tinute in lumina si caldura, inmuguresc si infloresc, si sunt folosite in noaptea de Anul Nou drept sorcove.Stramosii nostri stiau de la batranii lor ca acea nuielusa a Sfantului Nicolae trebuie sa fie una de mar, iar daca aceea inflorea pana de Nasterea Domnului, inseamna ca sfantul a mijlocit pentru iertarea celui caruia i-a daruit crenguta, flori dalbe. Biserica a randuit ca pe 21 noiembrie sa fie dezlegare la peste.

Crestinii aprind lumanari pentru dragii lor disparuti. Tot acum, se crede ca, daca in ziua sarbatorii este soare si senin, vara viitoare va fi una secetoasa si uscata. Norii de pe cer, la data praznicului, prevesteau molime, iar ninsoarea – o iarna geroasa. In vechime, romanii dadeau pomeni, insotite de cate o lumanare aprinsa, de sufletul copiilor morti nebotezati si al rudelor care s-au savarsit din viata fara festila la capatai. Si mai credeau bunicii si strabunicii nostri ca, in aceasta zi de mare sarbatoare crestineasca, se deschid cerurile, iar cei cu sufletul curat pot pricepe graiul animalelor.

De Intrarea Maicii Domnului in Biserica, se cere ca oamenii invrajbiti sa se impace si sa-si ceara iertare, pentru ca Postul Craciunului sa le fie intru zidire si induhovnicire. In popor, oamenii faceau la aceasta data apa de leac punand vase pline in dreptul sfintelor icoane si aprinzand cate o lumanare.

Se spune ca asa cum va fi vremea in aceasta zi, asa va fi toata iarna.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img