vineri, 19 aprilie, 2024

Introducerea unei declaraţii unice la plata impozitului, o soluţie bună, care creşte responsabilitatea contribuabilului

Distribuie:

Publicat:

Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice este o soluţie bună, cu toate că are un conţinut complex, care necesită efort, inclusiv din partea instituţiilor statului, a declarat miercuri preşedintele Consiliului Naţional pentru Întreprinderile Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu, într-o conferinţă de specialitate.

"Circa 30.000 de persoane fizice şi entităţi juridice au depus deja Declaraţia 600. Modificările aduse de Guvern sunt însă o soluţie bună, cu toate că se schimbă regulile în timpul jocului. Dacă se păstrează anul 2019 ca termen pentru plata exclusiv online a declaraţiilor, Guvernul trebuie să ia în calcul structura celor care depun aceste documente. Există multe persoane fizice care nu s-ar descurca să o facă fără un sprijin de la primăriile locale sau de la ANAF", a spus Florin Jianu.

Ministerul de Finanţe a publicat, în data de 9 martie, proiectul Ordonanţei de Urgenţă privind măsuri fiscal – bugetare şi pentru modificarea unor acte normative, care vizează revizuirea sistemului actual de determinare, declarare şi impozitare/plată a contribuţiilor aferente veniturilor realizate din activităţi independente, drepturi de proprietate intelectuală, cedarea folosinţei bunurilor, agricultură, silvicultură, piscicultură, asocieri cu persoane juridice, investiţii şi alte surse.

"Deşi au fost aduse îmbunătăţiri importante, noul mecanism propus nu este simplu şi necesită efort. Creşte responsabilitatea contribuabilului, care singur trebuie să calculeze, să raporteze şi să plătească impozitul şi contribuţiile, trecându-se de la sistemul de stabilire a sumelor de plată de către ANAF, prin decizii de impunere, la sistemul de autoimpunere. Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice are un conţinut complex, iar termenul pentru definitivarea anului fiscal 2017 şi estimarea pentru 2018 este foarte scurt, sub 3 luni până la data de 15 iulie 2018, în condiţiile în care actul normativ încă nu este în vigoare", a apreciat Florin Jianu.

De asemenea, contribuabilii care au completat şi depus Declaraţia 600 pentru anul 2018 pentru stabilirea CAS şi CASS datorată până la termenul legal de 31 ianuarie sunt în situaţia reluării procedurii de completare şi depunere a noii Declaraţii unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, efortul lor administrativ fiind dublu.

Reprezentanţii CNIPMMR arată că nu sunt încă finalizate de către ANAF regularizările de CASS pentru anii 2013-2017 şi cele de CAS pentru anii 2016-2017.

Pentru implementarea noului mecanism în bune condiţii, Consiliul Naţional al IMM-urilor susţine necesitatea adoptării din timp a unor măsuri corespunzătoare administrative/organizatorice şi derularea de campanii de informare, astfel încât să fie asigurată efectiv asistenţa în vederea completării sau depunerii declaraţiei unice şi posibilitatea transmiterii declaraţiei organului fiscal central competent, prin mijloace electronice deţinute de organul fiscal local, inclusiv aplicarea instrumentelor din Legea nr. 270/2017 a prevenirii (verificarea de către ANAF a declaraţiilor şi notificarea neconformităţilor, cu acordarea unui termen de maxim 90 de zile de remediere, măcar în primii trei ani de aplicare a noului mecanism). AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img