vineri, 19 aprilie, 2024

Iohannis a promulgat legea prin care declaratia pentru minorii care calatoresc in strainatate e valabila trei ani

Distribuie:

Publicat:

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, care prevede cadeclaratia parintilor pentru minorii care calatoresc in strainatate poate fi eliberata pentru mai multe calatorii pentru o perioada de trei ani, fara mentionarea destinatiilor, potrivit Agerpres.

Legea prevede si exceptarea de la prezentarea declaratiei parintilor sau tutorelui pentru minorii care au domiciliul sau resedinta stabilite in statul de destinatie si eliminarea obligativitatii mentionarii scopului deplasarii si a rutei in cuprinsul declaratiei notariale ce contine acordul parintilor de efectuare a calatoriei de catre cetateanul roman in strainatate insotit de o alta persoana.

Actul normativ stipuleaza introducerea cartii electronice de identitate ca document de calatorie si eliberarea pasapoartelor de serviciu si pentru personalul autoritatilor publice care candideaza pentru posturi in cadrul unor organizatii, institutii sau misiuni internationale, daca se solicita expres, sau care ocupa functii de expert national detasat la institutiile UE.

De asemenea, legea prevede eliberarea pasapoartelor diplomatice pentru persoanele care detin functii asimilate ca rang prim-adjunctului si adjunctilor procurorului general al Parchetului de pe langa ICCJ si procurorului general financiar al Curtii de Conturi, pentru fostii ministri de Externe, copii aflati in intretinerea titularului de drept sau a sotului/sotiei acestuia, cu conditia ca acestia sa-i insoteasca in misiune oficiala in strainatate.

Actul normativ stipuleaza si obligarea titularului de a preda pasaportul diplomatic sau de serviciu la incetarea calitatii oficiale si anularea in evidentele MAE a pasapoartelor care nu au fost predate.

Legea a fost initiata de Guvern.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img