marți, 19 martie, 2024

Iohannis ataca Guvernul, dupa anuntarea cresterii economice: ‘Sa nu sacrifice viitorul nostru economic vanzand oamenilor doar iluzii statistice’

Distribuie:

Publicat:

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis luni, 20 mai, la București, un mesaj în cadrul evenimentului Innovation Labs 2019 – Demo Day. După ce Institutul Naţional de Statistică a anunţat că, faţă de acelaşi trimestru din anul 2018, produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 5,0% pe seria brută şi cu 5,1% pe seria ajustată sezonier, preşedintele avertizează Guvernul. "Atrag atenția Guvernului, în mod răspicat, să nu sacrifice viitorul nostru economic vânzând oamenilor doar iluzii statistice, care se vor dovedi deșarte în anii următori, așa cum România a simțit deja anularea creșterii economice, în anii de criză", afirmă Iohannis.

Mesajul a fost prezentat de Cosmin Marinescu, Consilier Prezidențial – Departamentul Politici Economice și Sociale.

Textul integral al mesajului:

„Dragi tineri, Stimați întreprinzători,

Dragi invitați,

Transmit tuturor felicitări pentru performanțele obținute și consecvența de a duce mai departe proiectul Innovation Labs. Mă bucur că această inițiativă a devenit deja o tradiție de premiere a inovației și a tinerilor întreprinzători. Dintr-un start-up, ați ajuns, în doar câțiva ani, un adevărat exemplu de succes.

Felicit organizatorii și reprezentanții mediului academic și de afaceri, care au făcut posibilă participarea unui număr atât de mare de tineri. Acest lucru trebuie apreciat și susținut.

Dragi tineri,

Voi reprezentați viitorul României și este important să fiți conștienți că realizările voastre de astăzi sunt esențiale pentru progresul de mâine al nostru, al tuturor.

Cultura valorilor în societate, respectul pentru lege, libertatea economică și politică sunt aspecte vitale pentru evoluția în bine a țării noastre, o țară profund pro-europeană și euroatlantică.

Trebuie să știți că sectorul digital este o componentă esențială a modelului de dezvoltare a României pe care eu îl promovez, un model bazat pe inovație, competitivitate și antreprenoriat.

Revoluția digitală transformă, tot mai puternic, modul în care lucrăm, ne petrecem timpul liber sau avem acces la bunuri și servicii. Dumneavoastră sunteți în prim-planul acestei transformări. Este o oportunitate imensă și nu ne putem permite, în România și în Uniunea Europeană, să rămânem în urmă în competiția globală.

CITESTE SI: Semnalele pe care ţi le transmite propriul corp: Cum ştii că ai tensiunea prea mare sau prea mică

Am găzduit recent, la Palatul Cotroceni, Forumul European al Antreprenoriatului, un eveniment dedicat întreprinderilor mici și mijlocii și inovării în Uniunea Europeană.

Am convingerea că promovarea tinerilor întreprinzători și a soluțiilor inovative, în special cele care privesc economia digitală, reprezintă cheia competitivității economiei noastre.

Fără îndoială, multe dintre profesiile de mâine nu au fost încă inventate, iar multe dintre profesiile de astăzi vor fi irelevante mâine. Însă deprinderile antreprenoriale sunt atuuri esențiale pentru viitor.

Doamnelor și domnilor,

România are toate atuurile pentru a deveni un hub de inovare regional. Prin circa 6% din PIB, sectorul digital autohton este un motor important al performanțelor economice și al inovării, recunoscut, ca atare, și în afara granițelor țării.

Produsele digitale românești sunt competitive în Europa și în Statele Unite ale Americii. Companiile IT din România au înregistrat creșteri puternice în ultima decadă. Start-up-urile s-au dublat, iar activitatea în domeniu acumulează creșteri anuale consistente. Toate acestea ne bucură, dar trebuie valorificate la scară națională.

CITEȘTE ȘI: Un medic rus dezvăluie secretul: Cum să renunţi la fumat cu ajutorul unui ceai

Însă, pentru ca acest lucru să se întâmple, mediul de afaceri trebuie să beneficieze de predictibilitate și încredere. Din păcate, mediul de afaceri românesc a primit din partea Guvernului măsuri hazardate și intempestive, fără consultare și fără o minimă fundamentare, mesaje adverse pentru investitorii străini și lipsă de respect pentru antreprenoriatul românesc.

În aceste condiții, cu atât mai mult meritați felicitări pentru îndârjirea de a crește, prin voi înșivă, nu datorită politicilor guvernului, ci în ciuda acestora, în ciuda constrângerilor financiare ori instituționale, ca un adevărat sector capitalist, care trăiește și se dezvoltă global.

Digitalizarea scăzută a economiei și a administrației publice arată că lucrurile trebuie schimbate rapid. Guvernul nu a făcut nimic în această privință, deși suntem pe ultimul loc în Europa, inclusiv ca decalaj de acces la lumea digitală între mediul urban și cel rural.

Atrag atenția Guvernului, în mod răspicat, să nu sacrifice viitorul nostru economic vânzând oamenilor doar iluzii statistice, care se vor dovedi deșarte în anii următori, așa cum România a simțit deja anularea creșterii economice, în anii de criză.

Stimați invitați,

Sunt foarte multe de făcut la capitolul competențe digitale. Nu putem îmbunătăți situația fără ca sistemul de învățământ să integreze eficient educația digitală și educația antreprenorială. Universitățile noastre trebuie să devină inovative și antreprenoriale, dedicate provocărilor viitorului.

Există companii românești cu înaltă competitivitate pe piața externă și este esențial să sprijinim întreprinzătorii care dezvoltă companii și produse de vârf, care pot să facă salturi valorice în segmentul de profil. Merită să îndrăznim să visăm și la «unicorni», având deja exemplul unei povești de succes, pe ai cărei autori îi felicit!

Sunt pe deplin convins că e-government este o soluție de interacțiune eficientă a cetățenilor cu autoritățile statului, de stimulare a dezvoltării economiei digitale, dar și de reducere a birocrației și a corupției, care împiedică România să se dezvolte sănătos.

Îi cunoaștem pe cei care nu luptă, cu adevărat, cu birocrația și corupția. Aceștia nu își doresc dezvoltare sănătoasă pentru România, ei doar caută să perpetueze o economie de clan, bazată pe favoruri și pervertirea legilor în folos personal.

Însă viitorul României, ca țară democratică și euroatlantică, trebuie să arate altfel, trebuie să inspire încredere și speranță în șansa noastră!

Dragi tineri,

Sunt convins că aveți energia și determinarea de a contribui la schimbarea în bine a României, prin implicarea în dezbaterea publică de idei și soluții.

Fie că ne referim la economie, societate sau stat de drept, este important să aveți un cuvânt de spus în ceea ce decid aleșii dumneavoastră. De aceea trebuie să vă implicați. Știu că vă pasă de viitorul României și vă asigur că vă voi fi alături!

Cu această ocazie, doresc să vă lansez și o provocare, o temă de reflecție, dacă vreți, sau chiar un parteneriat: democrația în era digitală și modul în care evoluează raporturile dintre stat și cetățean.

Mă refer aici la aspecte esențiale precum exercitarea dreptului de vot, protejarea integrității proceselor electorale în fața populismului și a amenințărilor cibernetice, dar și la soluții de eficientizare a implicării cetățenilor și a experților în fundamentarea politicilor publice.

Vă felicit încă o dată pentru tot ceea ce faceți și vă doresc mult succes și inspirație!

Vă mulțumesc!”

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img