vineri, 29 martie, 2024

Iohannis intoarce in Parlament legea prin care Romania trebuie sa ia miliarde de euro pentru infrastructura

Distribuie:

Publicat:

Presedintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului, marti, spre reexaminare, Legea privind aprobarea ordonantei de urgenta a Guvernului 68/2015 pentru aprobarea unor masuri de gestionare a instrumentelor structurale din domeniul transporturilor, potrivit Agerpres.

In cererea de reexaminare transmisa presedintelui Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, seful statului arata ca Legea privind aprobarea OUG 68/2015 vizeaza punerea in acord a legislatiei interne referitoare la gestionarea instrumentelor structurale din domeniul transporturilor cu legislatia europeana in materie.

‘Interventiile legislative adoptate in cuprinsul legii mentionate, in forma transmisa la promulgare, se impun a fi reanalizate atat sub aspectul conformitatii acestora cu prevederile art. 123 din Regulamentul (UE) nr. 1303/2013 al Parlamentului European si al Consiliului din 17 decembrie 2013, cat si din perspectiva claritatii normelor’, se arata in cererea de reexaminare, conform unui comunicat al Administratiei Prezidentiale remis Agerpres.

Conform comunicatului citat, cu respectarea legislatiei europene si nationale, OUG 68/2015 a creat premisele infiintarii unui organism intermediar pentru transport in cadrul Programului Operational Infrastructura Mare (2014 – 2020), care gestioneaza functiile de selectie si evaluare proiecte, monitorizare a implementarii, verificare tehnica si financiara, precum si verificarea achizitiilor publice pentru proiecte de transport.

‘Prin modificarea introdusa la punctul 1 al articolului unic din legea transmisa la promulgare (art. 1 alin. (1) din OUG nr. 68/2015) apreciem insa ca este afectat procesul de desemnare a autoritatilor de management pentru crearea sistemului de management si control pentru Programul Operational Infrastructura Mare (2014 – 2020), aspect de natura sa contravina art. 123 din Regulamentul (UE) nr. 1303/2013 al Parlamentului European si al Consiliului din 17 decembrie 2013’, se mai arata in cererea de reexaminare.

Conform sursei citate, este necesara utilizarea unei terminologii unitare.

‘Totodata, pentru respectarea art. 123 alin. (7) din Regulamentul (UE) nr. 1303/2013, apreciem ca in cuprinsul aceluiasi punct din legea transmisa la promulgare se impune utilizarea unei terminologii unitare. In acest sens, semnalam ca art. 1 alin. (2) din OUG nr. 68/2015, astfel cum a fost modificat prin legea transmisa la promulgare, utilizeaza notiunea acord global de grant de delegare de functii, in timp ce art. 123 alin. (7) din Regulamentul (UE) nr. 1303/2013 opereaza cu notiunea de acord global de grant’, se arata in cererea de reexaminare.

In document se mai spune ca sunt necesare si alte clarificari privind OUG 68/2015. ‘In ceea ce priveste punctul 2 al articolului unic din Legea privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 68/2015 pentru aprobarea unor masuri de gestionare a instrumentelor structurale din domeniul transporturilor, apreciem ca este necesara reanalizarea acestor prevederi sub aspectul clarificarii categoriilor de personal ce urmeaza sa beneficieze de aceste dispozitii’, mai spune seful statului in cererea de reexaminare.

Romania trebuie sa primeasca aproape 9,5 miliarde de euro prin intermediul Programului Operational pentru Infrastructura Mare al Romaniei (POIM) – perioada 2014-2020, adoptat de Comisia Europeana /CE/, pentru investitii in proiecte de mediu, energie si transporturi.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img