marți, 19 martie, 2024

Iohannis, REACTIE critica la propunerile de modificare a Codurilor penale: E inadmisibil ca unele modificari să fie facute cu destinatie

Distribuie:

Publicat:

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, ca unele modificari ale legislatiei penale sunt necesare, dar este inadmisibil ca aceste schimbari sa fie facute "cu destinatie pentru unele persoane care vremelnic ocupa pozitii de decizie chiar in Parlament".
"Unele dintre aceste modificari sunt necesare, fiindca este nevoie de o oarecare modificare a legislatiei, punere in acord cu decizii ale CCR si, in unele puncte, chiar cu legislatia europeana. Aceste propuneri sunt bune si cred ca Parlamentul le va prelucra si va introduce aceste chesstiuni. Alte propuneri care au fost facute, nu vreau sa detaliez acum in acest cadru, sunt total inacceptabile si cred ca discutia parlamentara va revela care trebuie sa ramana in discutie si care trebuie sa iasa din discutie. Un principiu insa cred ca trebuie sa il inteleaga toata lumea: este inadmisibil ca unele modificari sa fie facute cu destinatie pentru unele persoane care vremelnic ocupa pozitii de decizie chiar in Parlament", a afirmat seful statului, la Cotroceni unde a avut o intrevedere cu presedintelui Consiliului de Ministri al Republicii Italiene, Paolo Gentiloni.

Comisia speciala pentru legile justitiei a decis, joi, reluarea discutiilor privind modificarea codurilor penale pentru 2 mai, ora 12.00. Pana atunci asociatiile de magistrati vor putea face propuneri privind proiectul de lege.

"Sa stabilim ce asociatii sesizam, sa dam termen de doua saptamani ca toti cei care vor sa vina la dezbateri sa faca propuneri. Termenul sa fie 2 mai. Pornind de la toate aceste documente, incepand cu data de 2 mai sa putem incepe o dezbatere pe aceste trei initiative. Toti cei interesati sa poata participa si pe de alta parte sa depuna amendamente. Eu v-as propune sa spuneti pe cine trebuie sa invitam. Sa invitam din partea CSM, sectia judecatori si procurori ICCJ, PICCJ; Asociatia Maistratilor, Forumul Judecatorilor care ne-a trimis o solicitare, Coalitia romanilor, Uniunea Nationala a Barourilor, reprezentanti ai mediului academic. Din punctul meu de vedere, trebuie sa fim deschisi. Iar ca mod de lucru, incepand cu data de 2 mai sa incepem dezbaterile in Comisie", le-a propus Florin Iordache, presedintele comisiei, colegilor sai, in sedinta de joi a Comisiei.

Florin Iordache a negat joi ca vreo modificare adusa Codurilor Penale l-ar viza direct pe liderul PSD, Liviu Dragnea, sustinand ca aceste pachete de legi sunt facute pentru intreaga societate.

"Legile nu sunt facute pentru persoane sau pentru o anumita persoana. Legile, atunci cand vor fi promulgate, se aplica intregii societati. Aceste propuneri care sunt in dezbatere publica se vor modifica fara indoiala, atat la propunerea magistratilor, cat si a universitatilor de drept din cele mai importante orase", a declarat Florin Iordache, presedintele Comisiei de modificare a legilor Justitiei.

Presedintele PSD Liviu Dragnea a declarat miercuri, la Pitesti, ca nimeni nu ii va da inapoi anii pierduti in procese si a negat vehement ideea ca o modificare a Codurilor penale ce urmeaza sa fie dezbatuta in Comisia Iordache ar fi cu dedicatie.

"Si acum cred ca pot sa fac, nu stiu daca o sa fac. Am auzit si eu ca aceasta prevedere este facuta pentru mine. Nu putem sa stam in continuare in aceasta situatie in care sa ajungem sa nu mai luam in seama nici macar deciziile CEDO, care a dat dreptate unui cetatean sloven? Toate deciziile CEDO sunt obligatorii si pentru Romania, nu numai pentru alte tari. Imi mai da cineva anii pierduti, ceea ce am pierdut din cauza acestui proces politic?", a declarat Liviu Dragnea,a presedintele PSD, la Pitesti.

Una dintre prevederile cuprinse in propunerile de modificare a codurilor penale prevede ca, in cazul in care unul din judecatori sau asistent judiciar este impiedicat sa semneze motivarea, cauza se repune pe rol pentru a fi solutionata de un alt complet de judecata.

"Daca vreunul dintre judecatori sau asistent judiciar este impiedicat sa semneze hotararea, cauza se repune pe rol in vederea solutionarii de un alt complet de judecata. Cand impiedicarea priveste pe grefier, hotararea se va semna de grefierul- sef. In toate cazurile se face mentiune pe hotarare despre cauza care a determinat impiedicarea", se arata la punctul 11 al proiectului de lege privind punerea in acord a prevederilor Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila.

Acelasi proiect prevede ca motivarea se redacteaza de judecatorul sau unul din judecatori, atunci cand completul este format din mai multi judecatori, care a solutionat procesul. Cand in compunerea completului de judecata intra si asistenti judiciari, presedintele il va putea desemna pe unul dintre acestia sa redacteze hotararea. Totodata, hotararea se redacteaza in termen de cel mult 30 de zile de la data pronuntarii urmand ca in cazuri temeinic motivate, acest termen sa fie prelungit cu cate 30 de zile, de cel mult doua ori, mai prevede proiectul.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img