marți, 19 martie, 2024

Iohannis: Romania isi doreste o integrare mai profunda in UE

Distribuie:

Publicat:

Romania isi doreste o integrare mai profunda in Uniunea Europeana, a afirmat vineri, la Bratislava, presedintele Klaus Iohannis, subliniind ca autoritatile de la Bucuresti vor ca tara noastra sa fie “in nucleul UE”.

”Romania isi doreste o integrare mai profunda si, evident, dorim sa fim in nucleul Uniunii Europene”, a spus Iohannis, care participa la reuniunea informala a Consiliului European. “Initial, intalnirea a fost convocata pentru a discuta despre viitorul Uniunii in lumina Brexit-ului, dar iata ca incet-incet ajungem sa discutam despre viitorul Uniunii pur si simplu. Este destul de clar ca astazi incercam sa elaboram un plan, ce se va intampla in lunile urmatoare, pana in martie cand se serbeaza 60 de ani de la Tratatul de la Roma, care practic a dus la infiintarea Uniunii. Pana atunci, asta am discutat cu liderii cu care am avut intalniri, vrem sa avem un plan pentru Uniunea Europeana”, a precizat seful statului, potrivit Digi 24.

Totodata, Iohannis a evidentiat ca Romania are “doua puncte care reprezinta parti esentiale ale strategiei nationale — este vorba de un principiu de integrare mai profunda in Uniune, cu cele doua aspecte: intrarea in Spatiul Schengen si intrarea in zona euro”.

“Cred ca incet-incet, mai ales in ultimele luni, partenerii nostri si-au dat seama ca Romania este o tara care doar geografic se afla intr-o margine a Uniunii. In realitate suntem foarte bine pregatiti, am dovedit ca putem sa facem fata fara niciun fel de problema acestui val migrationist, ne-am protejat foarte bine granitele proprii, (…) am reusit sa integram un numar de migranti care au ajuns in Romania. Suntem foarte bine pregatiti si din punct de vedere economic. (…) Cred ca oricine si-a putut da seama foarte usor ca la noi lupta impotriva coruptiei este un lucru pe care il luam foarte in serios, cu rezultate notabile, si aceste lucruri s-au vazut foarte bine si in UE”, a subliniat presedintele.

Cat priveste intrarea Romaniei in Schengen, avand in vedere si recentele afirmatii de sustinere pentru acest demers din partea unor tari, Iohannis a declarat: “Lucrurile nu sunt niciodata simple si este nevoie de discutii cu mai multi parteneri. Nu vreau sa nominalizez, dar mai este de lucru. Sa nu-si imagineze cineva ca problema este rezolvata. A luat o turnura pozitiva, dar pana la rezolvare mai avem de lucru”.

Liderii tarilor europene se reunesc vineri la Bratislava pentru un summit fara participarea Marii Britanii.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img