joi, 28 martie, 2024

Ion Bocancea, Nica din «Amintiri din copilarie»: «Nu eram un copil cu parul balai. M-au vopsit»

Distribuie:

Publicat:

Au trecut 55 de ani, dar cel care a jucat rolul lui Nica din “Amintiri din copilarie”, Ion Bocancea, acum in varsta de 67 de ani, nu pierde ocazia de a revedea filmul ori de cate ori este redifuzat la televiziune.

Pe bunicul Ionica l-am prins acasa, la Bozovici, o localitate situata la 30 de km de orasul Anina si 70 de Resita, scrie corespondentul “Weekend Adevarul”. Vremurile l-au transformat intr-un banatean get-beget dupa casatorie, insa copilaria si adolescenta si le-a petrecut la Bicaz. Acolo, la inceputul anilor ’60, regizoarea Elisabeta Bostan l-a remarcat pe Ionica Bocancea in timp ce cutreiera scolile din Moldova pentru a-l gasi pe cel mai potrivit copil care sa joace rolul lui Nica a lui Stefan a Petrei.

«M-au pus sa ma stramb si am facut ca toti dracii»

Desi au trecut atatia ani, Ion Bocancea isi aminteste in detaliu cum a ajuns sa fie selectat pentru rolul vietii lui. Avea 13 ani si era in clasa a VI-a la scoala din Bicaz, cand regizoarea Elisabeta Bostan a venit la scoala lui.

„Atunci cand au intrat in clasa eram preocupat sa desenez ceva… fluieram si mazgaleam acolo… Mi-a spus atunci doamna regizoare: «Ia sa te duci la cancelarie si sa ma astepti la usa!»“, povesteste Bocancea amuzat, pentru ca atunci a crezut ca va fi sanctionat.

„M-au pus sa ma stramb si am facut ca toti dracii cand am vazut ca de fapt nu voia nimeni sa ma pedepseasca“. In total, au fost 12.000 de copii la preselectie si in finala au ramas 10. Toti au primit roluri in film.

Multe scene taiate de cenzura

S-a filmat din vara anului 1964 pana in februarie 1965. Cadrele interioare s-au tras la Buftea. „Pentru exterior, nu s-a filmat la casa lui Creanga, de la Humulesti, ci s-a facut o alta casa, in cartierul Blebea, din Targu Neamt“, dezvaluie Ion Bocancea.

„Au fost multe scene taiate din film, de cenzura din acele vremuri – cum sa se dea imagini cu tunsul si cu raia, cu tiganii lingurari?  S-a taiat cam o jumatate de ora din filmari“, mai spune Bocancea.

«Niciodata nu m-am dat vedeta»

„Nu eram un copil cu parul balai, eu eram saten pe vremea cand am fost ales pentru rolul din film. Dar am fost vopsit blond, si, la un moment dat, mi-au facut o tunsoare cu o foarfeca, de aratam ca dracul. Apoi m-au tuns «zero», dupa care am purtat peruca“, isi mai aminteste Bocancea.

Nu s-a folosit niciodata de celebritatea pe care i-a dat-o rolul. A mai jucat in piese de teatru, la Piatra Neamt si la Bacau.

A picat examenul la IATC

In 1972 a fost solicitat in Belgia de o casa de filme. Proiectul nu s-a concretizat insa, deoarece trebuia sa plece in armata, dar in timpul stagiului militar, s-a prezentat la examen, la IATC Bucuresti.

„M-am dus ca un candidat oarecare. Militar m-am dus si nu le-am spus cine sunt, sau ce premii am luat cu filmul. Cand am iesit de la examen, m-am intalnit pe trepte cu regizoarea Elisabeta Bostan care m-a intrebat de ce nu am cautat-o inainte sa-i spun ca vreau sa dau examen. I-am raspuns ca daca merit intru, daca nu, nu intru. Si nu am intrat“, da timpul inapoi Bocancea, citat de “Weekend Adevarul”.

De la copil minune la instructor auto

„Eram suparat si am plecat pentru ca cei de la Bucuresti sa nu mai dea de mine. La o vreme, un sociolog englez facea o antologie a asa-zisilor copii minune, de la Shirley Temple incepand. Si eram si eu pe lista“, mai povesteste Bocancea.

S-a angajat apoi la fabrica de ciment de la Bicaz, ca programator calculatoare, dar i-au placut mult masinile, si a activat multi ani ca instructor auto. In 1976 s-a casatorit si a plecat cu sotia in Banat, unde a lucrat doar in domeniul auto.

Acum, din postura de bunic, cu o nepotica de 3 ani, Ion Bocancea marturiseste: „Copilaria mea a fost mai nastrusnica decat cea descrisa de Creanga in «Amintiri» si de aceea pentru mine era o joaca ce trebuia sa interpretez. Eu faceam mai multe ca Nica a lui Stefan a Petrei“. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img