joi, 18 aprilie, 2024

Iordania nu va reînoi înțelegerea cu Israelul privind utilizarea teritoriilor de la graniță

Distribuie:

Publicat:

Iordania a anunţat că nu va reînnoi un acord vechi de 25 de ani ce permite Israelului să utilizeze două zone din teritoriul ei de-a lungul frontierei în timp ce Israelul şi-a anunţat duminică intenţia de a negocia o prelungire, informează Reuters prelută de Agerpres.

O mare parte din teritoriu în Baquora, în partea de nord-vest a regatului, şi Ghumar în sud sunt folosite de fermierii israelieni, unii dintre ei primind drepturi de proprietate privată asupra terenurilor şi drepturi speciale de călătorie în virtutea unui tratat de pace din 1994 între cele două ţări. 

Acordul va expira anul viitor. 

Regele Abdullah s-a aflat sub o presiune publică crescândă pentru a pune capăt aranjamentelor cu Israelul. El a declarat în faţa unor importanţi responsabili politici iordanieni că regatul vrea să-şi exercite "suveranitatea deplină" asupra celor două zone, a anunţat agenţia de presă Petra. 

"Acestea sunt pământuri iordaniene şi aşa vor rămâne", a declarat monarhul. Într-o "epocă a turbulenţelor regionale", regatul său Iordania, situat între Siria la nord, Irak la est şi Israel la vest, doreşte să-şi protejeze "interesele naţionale", potrivit lui Abdullah. 

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, exprimându-se după comentariile lui Abdullah duminică, a recunoscut că Iordania vrea să-şi exercite opţiunea de a pune capăt acordului. Dar el a spus că Israelul "va intra în negocieri cu Ammanul asupra posibilităţii extinderii aranjamentului actual". 

În termenii tratatului de pace, contractul de închiriere ar fi reînnoit automat cu excepţia cazului în care una dintre părţi o notifică pe cealaltă cu un an înainte de expirarea termenului că doreşte să pună capăt acordului, a declarat Ministerul de Externe israelian într-un comunicat difuzat duminică. 

Iordania este unul dintre doar două state arabe care are un tratat de pace cu Israelul şi cele două ţări au o lungă istorie de legături strânse de securitate. De asemenea, ele şi-au extins relaţiile economice anul trecut. 

Dar tratatul de pace cu Israelul este impopular şi sentimentul pro-palestinian larg răspândit în Iordania. Activişti şi politicieni s-au pronunţat împotriva unei reînnoiri care, afirmă ei, perpetuează "ocupaţia" israeliană a teritoriului iordanian. 

Legăturile politice au devenit de asemenea tensionate din cauza procesului de pace din Orientul Mijlociu. Un incident petrecut anul trecut în care o gardă de securitate israeliană a ucis doi cetăţeni iordanieni în interiorul complexului Ambasadei Israelului s-a adăugat la tensiunile existente. 

Potrivit unei anexe la acordul de pace, Israel foloseşte 1.000 de acri (405 hectare) de teren agricol în sectorul de sud al graniţei sale cu Iordania. 

În zona Baquora, cunoscută în ebraică ca Naharayim, "drepturile de proprietate" ale cetăţenilor israelieni datează din anii 1920, când inginerul evreu rus Pinhas Rutenberg a obţinut o permisiunea în Palestina sub mandat britanic de a construi o centrală electrică. 

În tratatul de pace din 1994, suveranitatea iordaniană asupra zonei a fost confirmată, însă israelienii şi-au păstrat proprietatea privată asupra terenurilor şi dispoziţii speciale ce permit deplasarea liberă.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img