News Flash:

IPJ:CUNOASTE SI PROTEJEAZA PATRIMONIUL CULTURAL NATIONAL

19 Aprilie 2016
1708 Vizualizari | 0 Comentarii
Inspectoratul de Politie al Judetului Vaslui si Fundatia Collegium XXI organizeaza in aceasta saptamana, in parteneriat, proiectul educational national „CUNOASTE SI PROTEJEAZA PATRIMONIUL CULTURAL NATIONAL”.

Proiectul urmareste sa ofere tinerilor informatii privind tezaurul cultural national mobil si sa accentueze importanta fiecarui individ in procesul de aparare a integritatii valorilor culturale nationale.

Activitatile sunt desfasurate la Muzeul Judetean „Stefan cel Mare” Vaslui, in cadrul programul intitulat „Scoala altfel - sa stii mai multe sa fii mai bun” de catre  politistii de investigatii criminale si cei din cadrul Compartimentului de Analiza si Prevenire a Criminalitatii Vaslui, impreuna cu domnul profesor doctor Laurentiu Chiriac si domnul Smau Mihai – consilier in cadrul Directiei pentru Cultura Vaslui.

La inceputul acestei saptamani, elevii Scolii Generale nr. 2 „Dimitrie Cantemir” si ai Scolii Generale nr. 6 „Mihai Eminescu” au aflat ce reprezinta patrimoniul cultural national, format din totalitatea bunurilor materiale care apartin unei  persoane, mostenite prin lege de la parinti sau de la alte rude, dar si  din totalitatea bunurilor care apartin colectivitatii si care sunt administrate de organele statului, bunuri spirituale si materiale stramosesti care apartin intregului popor.     Politistii au exemplificat bunurile care alcatuiesc patrimoniul cultural national mobil: bunuri cu valoare istorica, arheologica si documentara,  bunuri cu valoare artistica, bunuri cu semnificatie etnografica, bunuri de importanta stiintifica, bunuri de importanta tehnica, prototipurile aparatelor si masinilor din creatia curenta.

Discutiile au pus in evidenta faptul ca protejarea patrimoniului cultural este un proces continuu, individual si colectiv, care presupune: inventarierea si pastrarea evidentei bunurilor culturale materiale existente, pastrarea si conservarea bunurilor culturale materiale atat de furt, vandalism, distrugere si degradare, cat si de consecintele dezastrelor naturale, dar si punerea in valoare si popularizarea bunurilor culturale.

In cadrul activitatilor desfasurate, elevilor le-au fost prezentate bunuri culturale recuperate de catre politisti, cum ar fi icoane pictate pe sticla si pe lemn, bratari dacice, monede dacice din aur, tablouri, bunuri arheologice.

In urma discutiilor dintre politisti, muzeografi si elevi, acestia din urma au aflat care sunt masurile pe care fiecare proprietar ar trebui sa le ia in cazul in care detine bunuri de patrimoniu. Cea mai importanta masura se refera la protejarea integritatii bunului cultural mobil aflat in patrimoniul sau, deoarece acest obiect reprezinta o parte a tezaurului cultural national, o proprietate comuna a poporului, o parte a identitatii culturale. In acelasi timp, proprietarul trebuie sa creeze conditii optime de securitate si de depozitare a bunurilor de patrimoniu, dar si sa asigure, la nevoie, restaurarea de catre un specialist a bunurilor culturale mobile pe care le detine.

In zilele urmatoare elevii Liceului cu Program Sportiv Vaslui si Liceului teoretic „Mihai Eminescu” Barlad se vor afla la Muzeul Judetean „Stefan cel Mare” Vaslui pentru a intelege modul in care pot proteja patrimoniu cultural national.

Galerie Foto

13036317_10204494659965892_949094355_o
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0924 (s) | 24 queries | Mysql time :0.013011 (s)