sâmbătă, 20 aprilie, 2024

IPJ VASLUI:ACTIUNEA NATIONALA FOC DE ARTIFICII 2016/2017

Distribuie:

Publicat:

Politia Romana desfasoara, in perioada noiembrie 2016 – ianuarie 2017, actiunea nationala „FOC DE ARTIFICII”, pentru verificarea legalitatii operatiunilor desfasurate de persoanele fizice si juridice cu articole pirotehnice. De la inceputul actiunii si pana in prezent, nu s-au inregistrat raniri si nu au fost constatate incendii sau explozii urmate de distrugerea de bunuri materiale, produse pe fondul uzului de articole pirotehnice.

 In perioada noiembrie 2016 – ianuarie 2017, politistii din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Vaslui au actionat pentru prevenirea oricaror evenimente negative generate de nerespectarea legislatiei privind obiectele pirotehnice.
De la debutul actiunii si pana la data de 1 decembrie a.c., politistii au verificat 9 persoane fizice si juridice autorizate si neautorizate si au efectuat 7 actiuni si controale in complexe comerciale, piete si alte spatii.

In aceasta perioada, politistii efectueaza actiuni si controale atat la societatile comerciale autorizate sa desfasoare operatiuni cu articole pirotehnice, cat si in zona pietelor, targurilor sau centrelor comerciale. Pentru verificarea modului in care este respectata legislatia in domeniu, politistii coopereaza cu specialisti din cadrul inspectoratelor teritoriale de munca si A.N.A.F.

De mentionat ca, in aceasta perioada, nu s-au inregistrat raniri si nu au fost constatate incendii sau explozii urmate de distrugerea de bunuri materiale, produse pe fondul uzului de articole pirotehnice.

 De asemenea, politistii au desfasurat 14 activitati preventive in unitatile de invatamant din judet. Politisti din structurile de analiza si prevenirea a criminalitatii si din structurile arme explozivi substante periculoase s-au intalnit cu elevi si profesori de la liceele „Ion Mincu”, „Stefan Procopiu”, „Emil Racovita” pe care    i-au informat cu privire la normele legale privind utilizarea materialelor explozive.

Astfel de activitati urmeaza sa fie desfasurate la toate liceele din judetul Vaslui.

Astazi, la sediul Inspectoratului de Politie al Judetului Vaslui au fost invitati administratorii societatilor comerciale autorizate si pirotehnicieni autorizati pe linie de articole pirotehnice in vederea instruirii si prelucrarii prevederilor legale privind operatiunile cu articole pirotehnice.
Politia Romana reaminteste ca este interzisa detinerea, utilizarea si vanzarea catre publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 si 4, a articolelor pirotehnice de scena (T1 si T2) si a altor articole pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine si siguranta publica, securitate si pentru protectia mediului.
Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea masurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor si a mediului.

    Nu este permisa folosirea articolelor pirotehnice in urmatoarele situatii:
intre orele 24.00 si 06.00, cu exceptia evenimentelor de interes local, national sau international, in baza aprobarii autoritatilor locale;
la o distanta mai mica de 50 de metri de constructiile de locuinte cu pana la 4 niveluri si la mai putin de 100 de metri fata de cele cu peste 4 niveluri;
pe drumurile publice deschise circulatiei rutiere, pe aleile pietonale si in spatiile deschise cu aglomerari de persoane;
la o distanta mai mica de 500 de metri de paduri.
    In conformitate cu legislatia in vigoare, este permisa organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile 3 si 4 numai in conditiile in care exista acordul primariei, al inspectoratului pentru situatii de urgenta judetean si avizul inspectoratului judetean de politie pe a carui raza se executa jocurile respective.
    Orice operatiune cu articole pirotehnice, efectuata fara drept, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda.
    De asemenea, comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 si P1 catre persoane cu varsta sub limita prevazuta de lege, respectiv 18 ani, precum si comercializarea catre publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de catre pirotehnicieni, constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img