joi, 28 martie, 2024

IPJ VASLUI : Actiuni pentru informarea elevilor privind siguranta ON-LINE

Distribuie:

Publicat:

Politistii din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Vaslui au marcat  Ziua Sigurantei pe Internet, prin desfasurarea unor activitati preventive, la care au participat atat elevi, cat si parinti.

In perioada 12-15.02.2019, reprezentantii Inspectoratului de Politie Judetean Vaslui (Compartimentul de Analiza si Prevenire a Criminalitatii, Politia Orasului Murgeni, Sectia de Politie Rurala nr. 3 Barlad), impreuna cu reprezentanti ai Inspectoratului Judetean  de Jandarmi Vaslui si ai Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Vaslui, au desfasurat activitati preventive in mai multe institutii de invatamant de pe raza judetului Vaslui.
Politistii s-au aflat aflat in mijlocul elevilor din cadrul Colegiului Tehnic „Marcel Guguianu” Zorleni, Scolii Gimnaziale ,,Vasile Pirvan” Barlad si Liceului Tehnologic ,,Ghenuta Coman” Murgeni.
Activitatile au avut ca teme: prevenirea delincventei juvenile, promovarea sigurantei online, prevenirea traficului de persoane, prevenirea consumului de droguri. S-a urmarit informarea elevilor asupra riscurilor la care se expun, atat in viata de zi cu zi, cat si in mediul on-line, precum si educarea acestora, pentru adoptarea unui comportament antivictimal.

In cadrul activitatilor au fost difuzate spoturi audio- vizuale si distribuite pliante cu mesaje informativ-educative, potrivit varstei si nivelului acestora de intelegere.

La activatile desfasurate au participat aproximativ 25 cadre didactice si 220 de elevi.

RECOMANDARI PREVENTIVE PENTRU CRESTEREA GRADULUI DE SIGURANTA PE INTERNET:

    Copiii au aflat de la oamenii legii informatii utile, cu privire la:

– protejarea datelor personale si a parolei – prin date personale intelegand inclusiv adresa, scoala unde invata, informatii despre familie etc.
    – evitarea intalnirilor cu persoane cunoscute pe internet sau anuntarea parintilor despre intentia unor astfel de intalniri; de altfel, parintii copiilor care utilizeaza frecvent internetul si retelele de socializare ar trebui sa se intereseze despre aceasta activitate a lor, cu cine si ce comunica, ce site-uri viziteaza si cu ce gen de persoane interactioneaza. Acest tip de verificare se poate realiza cu ajutorul unor programe speciale, care se pot incarca in computerele utilizate de copii, care pot fi achizitionate inclusiv in Romania, de la firmele specializate de software.
– selectarea atenta a imaginilor pe care le posteaza pe internet – este vorba de constientizarea faptului ca odata postate, aceste fotografii pot fi vazute sau folosite de oricine, oricand. Totodata, fotografiile postate „pot spune ceva” despre profilul copilului in cadrul retelei.
– respingerea unor contacte „agresive” venite din partea altor persoane si anuntarea acestor incidente.

Totodata, recomandam parintilor:
– pozitionarea  computerului conectat la Internet intr-o  zona  deschisa a casei, de unde se poate supraveghea usor copilul, de preferat in camera de zi.
– instalarea unor instrumente de filtrare a accesului la Internet, ca masuri suplimentare de supraveghere.
– incurajarea copiilor sa spuna daca cineva din mediul online ii face sa se simta inconfortabil, ori le provoaca teama.
– invatarea copilul ce inseamna autoprotectia pe Internet, care e rolul parolelor, de ce nu trebuiesc postate datele personale etc.
– invatarea copilului sa aiba un comportament responsabil si cuviincios inclusiv pe Internet, adica sa nu transmita vulgaritati, amenintari sau injurii.

CUM SA EVITAM COMPORTAMENTELE DELINCVENTE SI TRANSFORMAREA NOASTRA IN VICTIME DE CATRE PERSOANELE CU COMPORTAMENTE DELINCVENTE

canalizati-va energia spre scopuri care sa nu intre in conflict cu legea !
nu raspundeti violentei cu violenta !
nu va imprieteniti cu persoane cu comportament violent si nu intrati in anturajul acestora !
nu consumati alcool sau alte droguri !
ganditi-va ce efect poate avea asupra viitorului vostru o condamnare pentru o anumita infractiune !
 nu va lasati pacaliti si nu insotiti nicaieri persoane pe care nu le cunoasteti !

REGULI  PENTRU A NU DEVENI O  VICTIMA

nu accepta promisiunile persoanelor de a pleca in strainatate pentru diverse slujbe „onorabile” care nu necesita calificare!
daca doresti sa pleci sa lucrezi in strainatate, cere sau cauta informatii detaliate despre documentele necesare si conditiile de munca de la ambasada sau consulatul tarii respective!
daca iei legatura cu o firma de impresariat artistic, cauta sa afli cat mai multe despre activitatea si seriozitatea firmei inainte de a te hotari!
nu considera in mod nejustificat ca in strainatate  realizarea personala se poate obtine mai usor, castigand sume mari de bani.
informeaza-te daca firma are acreditare in vederea recrutarii si plasarii fortei de munca in strainatate si despre tarifele practicate!
nu da nimanui pasaportul, sub nici un motiv, cu exceptia organelor statului (roman sau strain) abilitate sa verifice  actele de identitate!
refuza ofertele de genul: ,,platesc eu cheltuielile pentru tine si te rascumperi tu cand ajungem”. Acest gen de oferte reprezinta un pericol potential!
nu uita: nimeni nu are dreptul sa te forteze sa muncesti pe gratis!

 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img