vineri, 19 aprilie, 2024

IPJ Vaslui, bilant cu numar crescut de infractiuni judiciare si accidente rutiere

Distribuie:

Publicat:

 

Anul 2018 a fost unul destul de aglomerat in ce priveste activitatea Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Vaslui. Potrivit oficialilor IPJ Vaslui, infractionalitatea sesizata in judet a inregistrat o crestere de peste 2%, in timp ce infractiunile de natura judiciara au crescut cu 5,43%.

 

Toata activitatea politistilor in anul trecut a fost concentrata pe cresterea gradului de siguranta al cetatenilor, pe destructurarea gruparilor infractionale, pe combaterea infractiunilor grave de natura economico-financiara, precum si pe asigurarea resurselor umane, materiale si financiare necesare desfasurarii activitatii inspectoratului in conditii optime.

 

Totodata, politistii au desfasurat si activitati de prevenire a delincventei juvenile si victimizarii minorilor, de prevenire a infractiunilor contra patrimoniului si nu in ultimul rand, de prevenire a violentei in familie.

 

Astfel, in scop preventiv, politistii vasluieni au desfasurat 50 de razii, 1.502 actiuni si 20.355 controale, de pe urma carora au confiscat bunuri in valoare de 2.135.000 lei.

 

In decursul anului 2018, polistitii s-au confruntat si cu o crestere usoara a infractionalitatii, cu 2,8 % raportata la anul anterior. Tot in crestere sunt si infractiunile de natura judiciara.

 

La polul opus, o scadere importanta s-a inregistrat la infractionalitatea stradala sesizata, in procent de – 15,2%, fata de cea din anul anterior lui 2018. Odata cu asta, scade si prejudiciul cauzat la infractiunile sesizate cu aproximativ 3.250.000 lei.

 

In ceea ce priveste numarul infractiunilor de furt sesizate in mediul rural, s-a constatat o scadere cu 4,05%.

 

Scaderi importante s-au inregistrat si nivelul infractionalitatii sesizate contra patrimonioului, in cazul infractiunilor de furt sesizate in mediul urban, in cazul infractiunilor de talharie, precum si in cazul infractiunilor de inselaciune.

 

Bilantul IPJ Vaslui arata o statistica ingrijoratoare si in continua crestere a accidentelor rutiere. Astfel, pe drumurile publice din judetul Vaslui, numarul accidentelor de circulatie a crescut cu aproximativ 11,55%, in timp ce numarul de accidente grave ajunge chiar pana la 17,08%.

 

Cauzele principale al producerii accidentelor grave sunt abateri ale carutasilor, biciclistilor ori pietonilor, dar mai ales neadaptarea vitezei la conditiile de drum.

 

Politistii vasluieni au aplicat 36.888 sanctiuni contraventionale si au retinut 3.532 permise de conducere, pe tot parcursul anului, cu scopul reducerii accidentelor rutiere si a consecintelor acestora.

 

Totodata, au constatat si efectuat cercetari cu privire la 661 infractiuni contra sigurantei circulatiei pe drumurile publice.

 

Oficialii IPJ Vaslui anunta totodata si faptul ca au fost aplicate 898 de sanctiuni contraventionale, in valoare de 939.000 lei, si confiscate bunuri in valoare de 1.661.000 lei, fara provenienta ori care nu a putut fi dovedita, in actiunile desfasurate de politistii de investigare a criminalitatii economice. Tot de pe urma controalelor efectuate, politistii au constatat 34 de infractiuni de natura economico-financiara.

Anul 2018 s-a incheiat pentru politistii vasluieni cu 91 de sanctiuni contraventionale, in valoare de 18.501 lei, ca rezultat al actiunilor desfasurate la regimul armelor, explozivilor si substantelor periculoase. Politistii au ridicat in vederea confiscarii si 35.000 de articole pirotehnice, 10,5 tone de deseuri periculoase si peste 7.500 bucati de munitie de diferite calibre.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img