vineri, 29 martie, 2024

IPJ VASLUI: CUNOASTE SI PROTEJEAZA PATRIMONIUL CULTURAL NATIONAL

Distribuie:

Publicat:

Inspectoratul de Politie al Judetului Vaslui in parteneriat cu Directia Judeteana pentru Cultura Vaslui au organizat in aceasta saptamana, proiectul educational national „CUNOASTE SI PROTEJEAZA PATRIMONIUL CULTURAL NATIONAL”.
Activitatile au fost desfasurate la Muzeul Judetean „Stefan cel Mare” Vaslui, in cadrul programului intitulat „Scoala altfel – sa stii mai multe sa fii mai bun” de catre politistii de investigatii criminale impreuna cu reprezentantii Muzeului Judetean Vaslui si Directiei pentru Cultura Vaslui.
La activitate au participat elevi de la Scoala Generala”Constantin Parfene” Vaslui, de la Scolile generale din Pungesti si Garceni si de la Liceul ”Stefan Procopiu” Vaslui.
Proiectul urmareste sa ofere tinerilor informatii privind tezaurul cultural national mobil si sa accentueze importanta fiecarui individ in procesul de aparare a integritatii valorilor culturale nationale. 
In cadrul acestor activitati, elevii au aflat ce reprezinta patrimoniul cultural national, format din totalitatea bunurilor materiale care apartin unei persoane, mostenite prin lege de la parinti sau de la alte rude, dar si din totalitatea bunurilor care apartin colectivitatii si care sunt administrate de organele statului, bunuri spirituale si materiale stramosesti care apartin intregului popor.
Politistii au exemplificat bunurile care alcatuiesc patrimoniul cultural national mobil: bunuri cu valoare istorica, arheologica si documentara, bunuri cu valoare artistica, bunuri cu semnificatie etnografica, bunuri de importanta stiintifica, bunuri de importanta tehnica si le-au fost prezentate bunuri culturale recuperate de catre politisti, cum ar fi icoane pictate pe sticla si pe lemn, bratari dacice, monede dacice din aur, tablouri, bunuri arheologice. 
Discutiile au pus in evidenta faptul ca protejarea patrimoniului cultural este un proces continuu, individual si colectiv, care presupune: pastrarea si conservarea bunurilor culturale materiale atat de furt, vandalism, distrugere si degradare, cat si de consecintele dezastrelor naturale, dar si punerea in valoare si popularizarea bunurilor culturale. 
Elevii au aflat care sunt masurile pe care fiecare proprietar ar trebui sa le ia in cazul in care detine bunuri de patrimoniu. Cea mai importanta masura se refera la protejarea integritatii bunului cultural mobil aflat in patrimoniul sau, deoarece acest obiect reprezinta o parte a tezaurului cultural national, o proprietate comuna a poporului, o parte a identitatii culturale. 
 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img