vineri, 29 martie, 2024

IPJ VASLUI: „FOC DE ARTIFICII”

Distribuie:

Publicat:

Pentru perioada sarbatorilor de iarna 2015/2016, Politia Romana a declansat, ca in fiecare an, actiunea nationala „FOC DE ARTIFICII” pentru verificarea legalitatii desfasurarii operatiunilor cu articole pirotehnice, de catre persoanele fizice si juridice. Pentru prevenirea evenimentelor nedorite, politistii atrag atentia asupra periculozitatii folosirii materialelor pirotehnice interzise.

Prin actiunea „FOC DE ARTIFICII”, Politia Romana urmareste prevenirea, identificarea si combaterea evenimentelor negative generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementeaza detinerea, comercializarea, importul, depozitarea si folosirea articolelor pirotehnice de catre persoanele fizice si juridice in perioada sarbatorilor de iarna 2015/2016.

Astfel, in perioada noiembrie 2015 – ianuarie 2016, politisti din cadrul Serviciului Arme, Explozivi, Substante Periculoase Vaslui vor verifica societatile comerciale autorizate sa desfasoare operatiuni cu articole pirotehnice, sub aspectul respectarii regimului legal al acestor materiale. De asemenea, politisti vor desfasura activitati specifice in zona pietelor, targurilor sau centrelor comerciale pentru identificarea persoanele fizice neautorizate care comercializeaza ambulant articole pirotehnice precum si pentru constatarea oricaror fapte care contravin legislatiei in domeniul articolelor pirotehnice.

Activitatile preventive, dar si cele de combatere a evenimentelor negative generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementeaza operatiunile cu articolele pirotehnice sunt desfasurate si de politistii Serviciului de Ordine Publica, precum si de alte structuri operative din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Vaslui, in cooperare cu Inspectoratul Teritorial de Munca Vaslui.
   
In conformitate cu prevederile H.G. 1102/2014 privind stabilirea conditiilor pentru punerea la dispozitie pe piata a articolelor pirotehnice, acestea se clasifica dupa cum urmeaza:

1. Articole pirotehnice de divertisment, care, la randul lor, se subclasifica in urmatoarele categorii:

categoria F1: articole pirotehnice de divertisment care prezinta un risc foarte scazut si un nivel de zgomot neglijabil si care sunt destinate utilizarii in spatii restranse, inclusiv articolele pirotehnice de divertisment destinate utilizarii in interiorul cladirilor cu destinatia de locuinta;
 categoria F2: articole pirotehnice de divertisment care prezinta un risc scazut si un nivel de zgomot scazut si care sunt destinate utilizarii in exterior in spatii restranse;
categoria F3: articole pirotehnice de divertisment care prezinta un risc mediu, care sunt destinate utilizarii in exterior in spatii deschise vaste si al caror nivel de zgomot nu este daunator sanatatii umane;
categoria F4: articole pirotehnice de divertisment de mare risc, cunoscute sub denumirea de “articole pirotehnice de divertisment de uz profesional”, care sunt destinate utilizarii exclusiv de catre pirotehnicieni si al caror nivel de zgomot nu este daunator sanatatii umane.
2. Articole pirotehnice de scena, care, la randul lor, se clasifica in urmatoarele categorii:
categoria T1: articole pirotehnice pentru utilizarea pe scena care prezinta un risc scazut;
categoria T2: articole pirotehnice pentru utilizarea pe scena, care sunt destinate utilizarii exclusiv de catre pirotehnicieni.
3. Alte articole pirotehnice, care, la randul lor, se clasifica in urmatoarele categorii:
categoria P1: articole pirotehnice, altele decat articolele pirotehnice de divertisment si articolele pirotehnice de scena, care prezinta un risc scazut;
categoria P2: articole pirotehnice, altele decat articolele pirotehnice de divertisment si articolele pirotehnice de scena, care sunt destinate manipularii ori utilizarii exclusiv de catre pirotehnicieni.

Articolele pirotehnice de divertisment din categoria F1 pot fi puse la dispozitie pe piata numai persoanelor care au implinit varsta de 16 ani.
    Articole pirotehnice de scena din categoria T1 si alte articole pirotehnice din categoria P1 pot fi puse la dispozitie pe piata numai persoanelor care au implinit varsta de 18 ani.
Articolele pirotehnice, trebuie sa aiba inscriptionate in limba romana denumirea, clasa/categoria din care fac parte, instructiunile de folosire, termenul de garantie, precum si pericolele care apar la pastrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea lor. Producatorul sau importatorul este obligat sa elibereze cumparatorului o declaratie de conformitate pentru fiecare produs care se prezinta, la solicitare, organelor de control prevazute in prezenta lege.

RESTRICTII
Din motive de ordine, securitate, siguranta publica si pentru protectia mediului se interzice detinerea, utilizarea si vanzarea catre publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile F2, F3 si F4, a articolelor pirotehnice de scena (T1 SI T2) si a altor articole pirotehnice din categoria P2.
Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea masurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor si mediului.
In categoria F1 sunt incluse numai obiectele pirotehnice de distractie foarte mici de tipul artificiilor (de exemplu: stelute; lumanari scanteietoare; jerbe cu scantei; minifacle; minisori; inele de foc; sateliti).
Organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile F3 si F4 este permisa numai in conditiile in care exista acordul primariei, al inspectoratului pentru situatii de urgenta judetean si avizul inspectoratului judetean de politie pe a carui raza se executa jocurile respective.

Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda: orice operatiuni cu articole pirotehnice efectuate fara drept; comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 si P1 catre persoane care nu au implinit varsta de 18 ani; comercializarea catre publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de catre pirotehnicieni.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img