marți, 23 aprilie, 2024

IPJ Vaslui : Prezentare modificari legislative in domeniul ordinii si sigurantei publice

Distribuie:

Publicat:

In data de 28 octombrie, in Monitorul Oficial al Romaniei, a fost publicata Legea nr. 192 din 2019, pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul ordinii si sigurantei publice.

 Legea modifica si completeaza Legea nr. 61/1991 pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice, Legea nr. 218/2002 privind organizarea si functionarea Politiei Romane, precum si Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 104/2001 privind organizarea si functionarea Politiei de Frontiera Romane. Aceste modificari vor intra in vigoare in 90 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial.

Astfel, de la sfarsitul lunii ianuarie 2020, politistii vor actiona conform modificarilor legislative din domeniul ordinii si sigurantei publice adoptate recent. Conform acestora :

          In exercitarea atributiilor de serviciu, politistul este obligat sa isi faca, in prealabil, cunoscuta calitatea, astfel:
– daca este in uniforma, prin prezentarea verbala a numelui si prenumelui, precum si a unitatii de politie din care face parte;
– daca este in tinuta civila, prin prezentarea verbala a numelui, prenumelui si a unitatii de politie din care face parte, precum si a legitimatiei de serviciu sau a insignei.

Prin exceptie, atunci cand siguranta politistului sau rezultatul interventiei ar putea fi periclitate, politistul isi face cunoscuta calitatea imediat ce acest lucru este posibil. In acest caz, interventia politistului se face prin anuntare: ,,Politia!”

Politistii vor fi indreptatiti sa patrunda, in orice mod, intr-o locuinta sau intr-un spatiu delimitat ce apartine ori este folosit de o persoana fizica sau juridica, fara consimtamantul acesteia sau al reprezentatului legal, pentru:

a) a salva viata sau integritatea corporala a unei persoane, daca exista indicii ca in acel spatiu este o persoana aflata in pericol;
b) a preveni raspandirea unei epidemii, daca exista indicii ca in acel spatiu este o persoana decedata;
c) a prinde autorul unei infractiuni flagrante, comisa prin folosirea unei arme ori substante explozive, narcotice sau paralizante, prin violenta, ori de catre o persoana mascata, deghizata sau travestita, daca exista indicii ca acesta se afla in acel spatiu;
d) a prinde autorul unor acte de terorism, daca exista indicii ca acesta se afla in acel spatiu.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img