joi, 25 aprilie, 2024

IPJ Vaslui : Recomandari pentru o calatorie in siguranta

Distribuie:

Publicat:

Inspectoratul de Politie Judetean Vaslui va recomanda sa va planificati din timp calatoriile, sa va interesati de conditiile meteo-rutiere existente pe traseul ce urmeaza sa il parcurgeti si sa adaptati viteza de rulare la conditiile de drum si trafic.

Luand in considerare conditiile meteorologice prognozate pentru perioada urmatoare, conducatorii auto sunt obligati, prin lege, sa-si doteze autovehiculele cu cauciucuri de iarna pentru a se deplasa in siguranta pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei.  
    Cauciucurile de iarna sunt fabricate special pentru a face fata sofatului in sezonul rece, iar condusul autovehiculelor, in conditii de frig, polei, ninsoare devine riscant pentru viata sau integritatea fizica a participantilor la trafic.
    Conform Directivei  92/23/CE, pe anvelopele de iarna trebuie sa fie aplicate literele „M+S”, „M.S” sau „M&S”. Aceste marcaje sunt obligatorii si in cazul cauciucurilor de tip “all season”.
    Mentionam faptul ca, in legislatie, nu este specificata o perioada anume a anului in care conducatorii auto sunt nevoiti sa aiba dotate autovehiculele cu
anvelope de iarna, lanturi sau alte echipamente antiderapante, obligatia fiind impusa de conditiile meteo.
    
Conform art. 102, alin. 1, pct. 28  din O.U.G. 195/2002 republicata privind circulatia pe drumurile publice, conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei, fara ca acesta sa fie dotat cu anvelope de iarna, iar in cazul autovehiculului de transport marfa cu o masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone si al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducatorului auto, fara ca acestea sa fie echipate cu anvelope de iarna pe rotile axei/axelor de tractiune sau fara a avea montate pe aceste roti lanturi sau alte echipamente antiderapante certificate, este sanctionata contraventional cu o amenda cuprinsa intre 9-20 de puncte sau avertisment.
    De asemenea, in cazul prezentat mai sus, certificatul de inmatriculare sau de inregistrare, ori dovada inlocuitoare a acestuia, se retine de catre politia rutiera, eliberandu-se o dovada inlocuitoare, cu drept de circulatie pentru 15 zile.
    
Recomandam conducatorilor auto:
–  sa evite actionarea brusca a sistemului de franare si a mecanismului de directie, deoarece autovehiculul poate derapa;
–   sa foloseasca cu precadere frana de motor atunci cand se deplaseaza pe un carosabil alunecos sau cand drumul este acoperit cu zapada, gheata sau polei;
–  sa nu efectueze depasiri riscante;
– inainte de plecare, sa se informeze cu privire la conditiile meteo si la starea drumului pe care urmeaza sa conduca;
–  sa conduca prudent in perioada sezonului rece;
–  sa aiba grija la adaptarea vitezei la conditiile de drum;
–  sa evite drumurile pe timp de noapte sau pe distante mari;
–  sa utilize corespunzator sistemul de iluminare-semnalizare si cel de climatizare-dezaburire;
–  sa foloseasca luminile de intalnire si pe timpul zilei;
–  sa pastreze o distanta suficienta fata de autovehiculele din fata sau lateralul lor.

Conduceti cu grija !

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img