vineri, 29 martie, 2024

IPOTEZA SOCANTA !Gabriel Oprea ar fi fost avansat ilegal

Distribuie:

Publicat:

Ministerul Apararii sustine ca nu gaseste in arhiva institutiei documentele pe baza carora fostul premier interimar al Romaniei, Gabriel Oprea, a fost avansat la gradul de colonel.

In 1998, cand era maior in rezerva, Gabriel Oprea, fost ministru de Interne, a fost avansat la gradul de colonel. O avansare ilegala, dupa un stagiu in vechiul grad de numai doi ani in loc de sase, adauga sursa citata.

Avansarea rapida in ierarhia militara a lui Gabriel Oprea a fost considerata subiect tabu de MApN in ultimii 15 ani. In tot acest timp, informatiile despre avansarile miraculoase de la capitan la general au fost tinute la secret. Dintr-un motiv simplu: Ministerul Apararii Nationale a incalcat grosolan legea care reglementeaza statutul cadrelor militare.

Ministerul Apararii Nationale a calcat in picioare Legea 80/1995 care reglementeaza statutul cadrelor militare pentru a-l avansa pe Gabriel Oprea intr-un timp-record. Conform legii, Oprea putea ajunge la gradul de colonel in rezerva dupa 18 ani de la trecerea in rezerva, adica in 2011. Dar el s-a pricopsit cu gradul de colonel cu 11 ani mai devreme, in 2000.

Ministerul Apararii sustine ca, in perioada 1996-2001, inaintarea in grad a ofiterilor in rezerva era reglementata de prevederile articolelor 53 si 61 din Legea nr. 80/1995.

La articolul 53, invocat de MApN, se spune clar ca inaintarea in grad a cadrelor militare in rezerva se poate face la termen si numai in mod exceptional inainte de termen. Cum Gabriel Oprea nu a fost avansat in mod exceptional, inseamna ca a fost avansat la termen. La celalalt articol, 61, scrie negru pe alb ca, in timp de pace, ofiterii in rezerva pot fi inaintati in gradul urmator, in raport cu nevoile fortelor armate, doar DUPA expirarea stagiului minim in grad. Dar numai cu conditia sa fi avut o comportare demna, sa fi obtinut rezultate bune si foarte bune in timpul concentrarii si sa fi fost propusi prin aprecierile de serviciu.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img