joi, 28 martie, 2024

Irakul da asigurari Statelor Unite ca nu i-a sprijinit pe rebelii houthi in atacul asupra platformelor petroliere saudite

Distribuie:

Publicat:

Premierul irakian l-a asigurat luni pe secretarul de stat american Mike Pompeo că teritoriul ţării sale nu a fost utilizat pentru a ataca instalaţii petroliere saudite, după informaţii ce sugerau ca fiind posibil ca proiectilele să fi fost lansate de pe teritoriul Irakului, în pofida revendicării atacului de către rebelii houthi din Yemen, potrivit AFP, potrivit Agerpres.

Irakul, unde operează numeroase miliţii şi facţiuni paramilitare apropiate Iranului, este prins între cei doi mari aliaţi ai săi: Teheranul şi Washingtonul, al cărui important aliat în regiune este Arabia Saudită, cu care Bagdadul şi-a ameliorat în mod semnificativ relaţiile, ceea a nemulţumit Iranul.

Premierul irakian Adel Abdel Mahdi a respins duminică informaţiile de presă potrivit cărora drone sau rachete de croazieră ar fi fost lansate de pe teritoriul irakian în direcţia Arabiei Saudite, în timp ce SUA au declarat că nu iau în serios revendicarea din partea houthi, rebelii yemeniţi.

Susţinuţi de către Iran şi confruntându-se din 2015 cu o coaliţie militară condusă de Riad, rebelii houthi au revendicat atacul cu drone asupra a două instalaţii petroliere ale gigantului saudit Aramco, ceea ce a dus la o reducere bruscă a producţiei de petrol saudite.

La două zile după acest atac, care a provocat incendii la cele două instalaţii vizate, Mahdi l-a asigurat telefonic pe Mike Pompeo că Bagdadul 'interzice orice utilizare a teritoriului său pentru lansarea de atacuri împotriva vecinilor săi'.

Într-un comunicat al biroului şefului guvernului irakian se precizează că Pompeo a declarat că informaţiile adunate de SUA 'confirmă' faptul că teritoriul irakian nu a fost utilizat pentru acest atac.

Irakul cere de mai multe luni ca teritoriul său să fie cruţat în cazul unei acutizări a crizei între Washington şi Teheran.

Recentele raiduri asupra bazelor grupărilor paramilitare şiite irakiene apropiate Iranului – care au fost atribuite Israelului – au dat naştere unor temeri legate de o escaladare, fără consecinţe militare până în prezent, dar ale cărei repercusiuni se resimt asupra clasei politice irakiene, divizată puternic între tabăra pro-Teheran şi cea pro-Washington.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img