vineri, 29 martie, 2024

Iranul, intr-o cursa nebuna a inarmarii: Teheranul a cvadruplat rata de imbogatire a uraniului

Distribuie:

Publicat:

Iranul şi-a cvadruplat rata de îmbogăţire a uraniului de concentraţie redusă, a declarat un oficial de la complexul nuclear Natanz, citat luni de agenţia de presă Tasnim, preluată de Reuters, potrivit agerpres.ro.

Ştirea a apărut la o săptămână după ce Teheranul a anunţat oficial că a încetat să respecte anumite angajamente luate prin acordul nuclear încheiat în 2015 cu puterile internaţionale.

Acordul permitea Iranului să producă până la 300 de kilograme de uraniu slab îmbogăţit, iar cantităţile excedentare puteau fi stocate în afara ţării sau exportate. Luna aceasta, guvernul iranian a anunţat că limita nu se mai aplică, iar alte angajamente se reduc, ca urmare a retragerii unilaterale a SUA din acord. Nu se ştie cât de aproape de limita respectivă erau stocurile existente în Iran, arată Reuters.

Aceeaşi înţelegere prevedea o concentraţie maximă de 3,67% pentru uraniul îmbogăţit, valoare mult inferioară celei de 90% necesară pentru armele atomice şi celei de 20% realizate de Iran înaintea intrării în vigoare a acordului.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img