vineri, 29 martie, 2024

ISU VASLUI:Patru incendii in trei zile

Distribuie:

Publicat:

In ultimele trei zile, echipajele de interventie ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta ,,Podul Inalt” al judetului Vaslui au intervenit pentru stingerea a patru incendii, dupa cum urmeaza:

In data de 08 ianuarie, in jurul orelor 11:41
, doua echipaje de pompieri au intervenit cu doua autospeciale de stins incendii cu apa si spuma, pentru stingerea unui incendiu care se manifesta la acoperisul unei constructii cu destinatia de birou, de pe strada Podul Inalt a municipiului Vaslui.

In urma incendiului, nu au fost victime, iar pagubele materiale au fost limitate la articole de mobilier, 16 m de astereala din lemn si rigips si la aproximativ 40 mp de acoperis din tabla.

Cauza probabila care a generat incendiul este aprinderea unor materiale combustibile (lemn) prin efect termic din cauza unui cos de fum neprotejat corespunzator fata de acestea.

In data de 09 ianuarie, in jurul orelor 17:27, Detasamentul de pompieri Vaslui a fost solicitat sa intervina pentru stingerea unui incendiu si acordarea de asistenta medicala de urgenta, la o locuinta din localitatea Chirtesti, comuna Miclesti, in care se aflau doua victime.

Imediat la locul producerii evenimentului s-au deplasat trei echipaje cu o autospeciala de stins incendii cu apa si spuma, o ambulanta SMURD de prim ajutor si o ambulanta SMURD de terapie intensiva mobila.

Dupa executarea recunoasterii, s-a constatat ca incendiul care se manifesta in bucataria locuintei a fost localizat de catre SVSU al comunei Miclesti, iar un copil de 4 ani si un barbat de 40 ani erau intoxicati cu monoxid de carbon, copilul aflandu-se in  stop cardio respirator. Imediat s-a actionat pentru lichidarea incendiului concomitent cu acordarea asistentei medicale de urgenta celor doua victime.

Copilul, aflat in stop cardio respirator din cauza inhalarii de fum si gaze toxice, a fost preluat imediat de catre echipajul de terapie intensiva mobila, fiind resuscitat cu succes, stabilizat si apoi transportat de urgenta la o unitate spitaliceasca din municipiul Iasi. Barbatului intoxicat cu monoxid de carbon i s-a acordat ingrijirea medicala specifica si apoi a fost transportat la UPU a Spitalului de Urgenta Judetean Vaslui de catre echipajul de prim ajutor.

In urma interventiei, cele doua victime si locuinta, formata din patru incaperi, au fost salvate, pagubele reducand-se la un aparat radio, un telefon mobil si 8 mp de vopsea a tavanului din lemn din bucatarie.

Cauza probabila care a condus la generarea incendiului a fost aprinderea izolatiei din mase plastice, din cauza efectului termic al curentului electric, a unui conductor electric defect (cablul de alimentare a aparatului de radio).

In data de 10 ianuarie, in jurul orelor 00:42
, doua echipaje de la Detasamentul de pompieri Barlad, au intervenit cu doua autospeciale de stins incendii cu apa si spuma pentru stingerea unui incendiu produs la o locuinta din satul Ivesti, comuna Ivesti.

Imediat dupa sosirea la locul producerii evenimentului, dupa executarea recunoasterii s-a constat ca incendiul se manifesta la doua incaperi si la intreg acoperisul locuintei. In continuare s-a actionat pentru localizarea si lichidarea incendiului, salvand astfel restul locuintei si anexele existente.

In urma incendiului, nu au existat victime, iar pagubele materiale au fost limitate la elemente de constructie (4 usi si 4 ferestre), elemente de mobilier (1 pat si un sifonier) si la aproximativ 140 mp de acoperis cu invelitoare de tabla pe astereala din lemn.

Cauza probabila care a generat incendiul a fost determinata ca fiind jar si/sau scantei cazute dintr-un mijloc de incalzire (soba cu acumulare de caldura) pe materiale combustibile.

In data de 11 ianuarie, in jurul orelor 19:09
, doua echipaje de la Detasamentul de pompieri Vaslui au fost solicitate pentru stingerea unui incendiu si acordarea asistentei medicale de urgenta la o locuinta din satul Puscasi, comuna Puscasi, in care se afla o victima.

Imediat la locul producerii evenimentul, s-au deplasat o autospeciala de stins incendii cu apa si spuma si echipajul de terapie intensiva mobila, iar in urma recunoasterii s-a constatat ca incendiul se manifesta la intreaga locuinta, tavanul impreuna cu acoperisul fiind prabusite peste victima.

S-a actionat pentru evacuarea si salvarea victimei, concomitent cu localizarea si lichidarea incendiului impreuna cu SVSU al comunei Puscasi.

In urma incendiului, din nefericire, victima – barbat in varsta de 65 de ani nu a supravetuit, iar pagubele materiale au constat in distrugerea acoperisului pe o suprafata de aproximativ 12 mp din azbociment pe astereala din lemn, a planseului din lemn de aproximativ pe 10 mp si a unor elemente de constructie (o usa si doua ferestre).

Cauza probabila care a generat incendiul este aprinderea unor materiale texitile din cauza caderii pe acestea a jarului si/sau scantei dintr-un mijloc de incalzire (soba fara acumulare de caldura). 

Pentru evitarea unor astfel de evenimente, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Podul Inalt ” al judetului Vaslui atrage atentia asupra urmatoarelor masuri si reguli de aparare impotriva incendiilor ce se impun a fi respectate in perioada de iarna:

– asigurati izolarea termica a sistemelor de incalzire fata de materialele combustibile din apropierea acestora;
– utilizati sistemele de incalzire respectand cu strictete indicatiile producatorului in ceea ce priveste alimentarea cu combustibil;
– este interzisa folosirea sobelor si a mijloacelor de incalzire defecte, cu improvizatii, supraalimentate cu combustibil sau nesupravegheate, precum si aprinderea focului utilizandu-se lichide inflamabile;
– sobele si mijloacele de incalzire trebuie supravegheate permanent pe timpul functionarii;
– nu supraincalziti sobele sau alte mijloace de incalzire;
– nu lasati copiii nesupravegheati in casa cu sobe sau alte mijloace de incalzire aflate in functiune;
– cosurile de fum trebuie curatate periodic pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;
– cosurile de fum trebuie izolate termic fata de materialele combustibile ale planseului sau acoperisului ( grinzi, astereala de lemn si alte asemenea);
– depozitarea materialelor combustibile se face la o distanta mai mare de un metru fata de sobele metalice si la o distanta de 50 cm la sobele din caramida sau teracota;
– in fata usitei de alimentare a sobei pardoseala combustibila se protejeaza cu o tava sau o tabla metalica avand dimensiuni de minim 70 x 50 cm;
– cenusa rezultata de la mijloacele de incalzire se evacueaza periodic intr-un loc stabilit si amenajat in acest scop, fara pericol de incendiu si numai dupa ce se sting resturile de jar;

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img