sâmbătă, 20 aprilie, 2024

ISU VASLUI:Prezentarea autospecialelor destinate intervenţiei în sezonul rece-FOTO

Distribuie:

Publicat:

Joi,3 decembrie,Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ,,Podul Înalt” al judeţului Vaslui a susţinut o prezentare a tehnicii de intervenţie, în special a autospecialelor destinate intervenţiei în sezonul rece.

Printre participanţii la această activitate s-au numărat elevi şi cadre didactice de la Liceului Teoretic ,,Emil Racoviţă” şi Colegiului Economic ,,Anghel Rugina” din municipiul Vaslui, invitaţi în cadrul caravanei şi expoziţiei foto de promovare a proiectului ,,Îmbunătăţirea capacităţii şi calităţii sistemului de intervenţie în situaţii de urgenţă, acordării asistenţei medicale de urgenţă în condiţii de iarnă”, proiect iniţiat de către Consiliu Judeţean Vaslui.

Specialiştii ISU Vaslui au explicat modul de intervenţie a fiecărei autospeciale aflate în dotarea inspectoratului, şi anume:

Autospecială de stingere cu apă şi spumă  MAN, autospecială de capacitate medie, fiind destinată intervenţiei la stingerea incendiilor în mediu urban, punându-se accentul pe deplasarea rapidă, realizarea în timp scurt a dispozitivului de intervenţie şi utilizarea apei cu randament de stingere ridicat în spaţii închise, la misiuni de descarcerare şi pentru acordarea primului ajutor calificat, având o capacitate de 2000 litri de apă şi 120 l spumogen lichid.
Autospecială de stingere cu apă şi spumă Iveco, autospecială de capacitate mărită pe şasiu Iveco, care este destinată intervenţiilor la incendii în mediul urban şi rural, având în dotare tun de apă şi spumă şi echipamente / accesorii de intervenţie rapidă, cu o capacitate de 5000 l apă şi 500 l spumogen lichid.
Autospeciala  pentru Descarcerare de Capacitate Grea şi Prim Ajutor Calificat pe şasiu MAN este destinată intervenţiei pentru descarcerare şi salvare în cazul producerii diferitelor tipuri de accidente de circulaţie (auto sau feroviare), tehnologice sau catastrofe, în scopul eliberării persoanelor surprinse de situaţii imprevizibile şi acordării primului ajutor calificat la locul producerii evenimentului.
Autospeciala de intervenţie şi salvare de la înălţimi MAN este destinată intervenţiei pentru stingerea incendiilor la etajele superioare ale clădirilor precum şi salvării persoanelor de la înălţime, poate transporta în nacelă până la 5 persoane şi o victimă pe targă de la o înălţime de maxim 43 de metri.
Autofreza de zăpadă multifuncţională MAN, autospeciala multifuncţională, care permite pe timpul sezonului rece, degajarea căilor de acces către zonele izolate, pentru autospecialele de intervenţie şi cele de acordare a asistenţei medicale de urgenţă din dotarea ISUJ Vaslui iar în afara sezonului rece permite acordarea de suport pe timpul intervenţilor de stingere a incendiilor, fiind echipată cu un rezervor de apă de 7 000 l cu o motopompă performantă.
Ambulanţa SMURD de Terapie Intensivă Mobilă este ambulanța cu cel mai înalt grad de dotare medicală din județ, fiind încadrată cu un medic, un asistent și doi paramedici și este destinată acordării asistenţei medicale de urgenţă, resuscitării, transportului şi monitorizării pacienţilor, asistaţi medical.
Ambulanţa SMURD de Prim Ajutor este încadrată cu 3 paramedici, fiind destinată acordării primului ajutor medical de urgenţă, resuscitării, transportului şi monitorizării pacienţilor.
Autospeciala transport personal şi victime multiple are capacitatea de a transporta  11 persoane a căror stare le permite sa fie transportați in pozitie şezandă sau 4 victime pe targă și acordarea primului ajutor medical de urgență.
Autospeciala Dacia Duster + Autoşenilata Argo UTV, autospecială cu capacitate mărită de trecere oferă personalului operativ posibilitatea de a interveni pentru salvarea persoanelor, acordarea asistenţei medicale de urgenţă şi transportul victimelor din locuri izolate care nu permit accesul  autovehicule şi autospecialelor de intervenţie, utilizându-se fie de şenilele de zăpadă şi gheaţă ori de capacitatea amfibie care îi permite deplasarea pe teren accidentat sau pe noroi cât şi traversarea apelor.
Autospeciala de intervenţie şi comandă FRAP + barcă, este destinată intervenţei pentru stingerea incendiilor în mediul urban şi  salvarea persoanelor, bazându-se pe deplasarea rapidă în trafic, precum şi pentru transportul bărcii şi a  echipei de scafandri pentru  executarea misiunilor de căutare salvare în mediul acvatic. ISUJ Vaslui are o echipă formată din 4 scafandri care intervine la nevoie şi in judeţele vecine.
Autoturism de serviciu Dacia Duster este destinat deplasării personalului grupei operative la locul producerii evenimentului, în timp util şi în condiţii de siguranţă, pe timpul producerii unor situaţiilor de urgenţă, pentru asigurarea gestionării eficiente a misiunilor specifice.

Pe lângă prezentarea autospecialelor au mai fost expuse şi câteva tehnici de extragerea a victimelor încarcerate din autovehicule, de acordare a primului ajutor precum şi tehnici de stingere a incendiilor.
Ţinând cont de faptul că publicul vizitator era format şi din elevi din liceu,  au fost prezentate instituţiile de învăţământ ale Ministerului Afacerilor Interne care pot fi urmate pentru a putea deveni ofiţer sau subofiţer de pompieri.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img