vineri, 29 martie, 2024

Iti iubesti animalul de companie? S-ar putea sa fii nevoit sa renunti la el! Daca ai un caine din urmatoarele rase, risti sa ajungi dupa gratii

Distribuie:

Publicat:

Proprietarii de caini periculosi au primit o lovitura dura din partea municipalitatii iesene • Dupa numeroasele cazuri de atac ale unor caini de lupta asupra cetatenilor, Primaria a decis sa ia atitudine • A fost lansat un regulament mult mai dur pentru cei care detin astfel de animale si care nu au grija acestora  

Dupa ce mai multi ieseni au vazut moartea cu ochii, municipalitatea a decis sa actioneze pentru a stopa un flagel care pare din ce in ce mai mult sa puna stapanire pe oras. O fata si doi barbati au fost atacati recent de cativa caini de lupta scapati de sub control de catre proprietara, oamenii ajungand in spital si ramanand cu sechele pe viata.

In aceste conditii, sefii din Palatul Roznovanu au decis sa ia atitudine si sa ii responsabilizeze pe cei care detin astfel de animale. Municipalitatea a elaborat un regulament privind gestionarea cainilor periculosi, regulament care a fost lansat in dezbatere publica si care ar urma sa treaca apoi prin Consiliul Local.

Primarul Mihai Chirica a mentionat ca animalele vor fi impartite in trei categorii, prima vizand cainii de lupta si cei de atac, a doua – cainii agresivi, potential periculosi, in timp ce a treia categorie vizeaza cainii bolnavi, care ii pot infecta pe ceilalti.

"Principalele noutati se refera, mai întâi, la o definire mai precisa a câinilor periculosi si nu numai. Conform proiectului de hotarâre, câinii periculosi sunt câinii de lupta si de atac, asimilati prin caracterele morfologie cu câini de tipul Pit Bull, Boerboel, Bandog si metisii lor. Categoria a doua cuprinde câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobanesc Caucazian, Cane Corso si metisii lor. În aceeasi categorie vor intra si câinii bolnavi cronici sau incurabili si câinii cu boli transmisibile, indiferent de rasa", a spus primarul  Mihai Chirica.

Regulament privind gestionarea cainilor periculosi

Interzise in autobuze si tramvaie

Edilul municipiului Iasi a aratat ca in noul regulament se arata clar ca este permis accesul cu câini pe domeniul public sau privat al municipiului, cu conditia ca animalele sa fie tinute în lesa. Câinii periculosi sau agresivi vor fi tinuti în lesa si vor purta în mod obligatoriu botnita.

"La iesirea pe domeniul public sau privat al municipiului Iasi, detinatorii vor avea asupra lor carnetul de sanatate sau un alt document care atesta efectuarea actiunilor sanitar-veterinare, precum vaccinari, deparazitari, eliberat de un cabinet veterinar autorizat, identificarea si înregistrarea în RECS (original sau copie). Este interzis accesul persoanelor însotite de câini periculosi în spatiile de joaca pentru copii. Câinii utilitari aflati în misiune sunt exceptati de la prevederile prezentului articol. Primaria a interzis si accesul cainilor in mijloacele de transport in comun.

"In mijloacele de transport public este permis accesul persoanelor însotite de câinii utilitari aflati în misiune si câinii-ghid care însotesc persoana cu handicap grav asa cum este prevazut în Legea nr.448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata. Accesul in mijloacele de transport se va face pe usa din mijloc, câinii stationand in spatiile dedicate din acestea (sub primul scaun) si marcate cu un simbol", se arata in regulament.  

Amenzile sunt uriase

Cei prinsi ca incalca legea risca amenzi de pana in 2.500 lei. Exista si reglementari ca in cazul in care animalele de companie devin agresive si ataca oamenii, proprietarii raspund penal si risca sa ajunga dupa gratii. In regulamentul Primariei nu se vorbeste insa de asa ceva, ci doar de amenzi.

"Persoanele care detin câini periculosi si/sau agresivi sunt obligate sa depuna la sediul Politiei Locale Iasi si Primariei municipiului Iasi: copia adeverintei eliberate de catre Asociatia Chinologica Româna, copie dupa carnetul de sanatate al câinelui, declaratia pe propria raspundere privind datele de identificare a posesorului câinelui si asigurarea de raspundere civila pentru eventualele daunele produse de catre acesti câini. Totodata, este interzisa reproducerea exemplarelor din rasele: American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Braziliero, Mastiff, Ciobanesc Caucazian, Cane Corso, fara drept de reproducere recunoscut de Asociatia Chinologica Româna, precum si a metisilor lor. Câinii de lupta si atac, asimilati prin caracterele lor morfologice cu tipurile Pit Bull, Boerbull, Bandog, precum si metisii lor, vor fi obligatoriu sterilizati, indiferent de sexul lor. Interzise vor fi si luptele între câini. În cazul nerespectarii prevederilor regulamentului mentionat, amenzile pot ajunge pâna la 2.500 de lei", se mai arata in documentul municipalitatii. Intregul regulament poate fi consultat pe pagina www.bzi.ro.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img