luni, 18 martie, 2024

ITM Vaslui din nou pe baricade!

Distribuie:

Publicat:

In luna septembrie 2019, inspectorii de munca din cadrul compartimentelor control munca nedeclarata si control relatii de munca au controlat 100 unitati la care desfasurau activitate  2.449  salariati.

Din totalul de 100 controale efectuate, la un numar de 95 de angajatori, inspectorii de munca au urmarit identificarea muncii nedeclarate in toate formele ei.

Au fost identificate 17 persoane care prestau munca nedeclarata, din care 12 nu aveau incheiate contracte individuale de munca, iar pentru 5 persoane contractele individuale de munca nu a fost transmis cel tarziu in ziua lucratoare anterioara inceperii activitatii. Pentru persoanele identificate ca prestau munca nedeclarata, angajatorilor le-au fost aplicate amenzi in valoare de 20.000 lei pentru fiecare persoana, valoarea totala a amenzilor pentru munca nedeclarata in luna iulie fiind de 340.000 lei.

In actiunile de control efectuate de catre inspectorii de munca din cadrul Compartimentelor Control Munca Nedeclarata si Control Relatii de Munca la toti cei 100  angajatori a fost verificat si modul in care acestia respecta prevederile HG 905/2017, (pastrarea la sediu a registrului general de evidenta al salariatilor in format electronic, eliberarea de acte solicitate de angajati, dosare de personal, transmiterea revisal in termen). In urma neconformitatilor constatate au fost aplicate 4 sanctiuni la un numar de 5 angajatori, fiind aplicate 6 sanctiuni contraventionale din care 3 amenzi in valoare de 100.000 lei si 3 avertismente. Au fost dispuse 39 de masuri de intrare in legalitate.

De asemeni in luna septembrie pentru nerespectarea prevederilor OG nr. 25/2014  privind regimul de munca al strainilor pe teritoriul Romaniei au fost sanctionati doi angajatori, din care un angajator cu amenda in valoare de 40.000 lei si un angajator cu avertisment.  

La nivelul compartimentelor munca nedeclarata si control relatii de munca au fost aplicate in total 21 sanctiuni contraventionate, la un numar de 15 angajatori, din care 14 amenzi in valoare de 400.000 lei si 7 avertismente.  

In urma controalelor efectuate au fost trasate in total un numar de 177 de masuri pentru remedierea deficientelor constatate.
Principalele deficiente stabilite in controale:
– munca nedeclarata – primirea la munca a unei persoane fara incheierea contractului individual de munca in forma scrisa, in ziua anterioara inceperii activitatii; primirea la munca a unei persoane fara transmiterea raportului de munca in registrul general de evidenta a salariatilor cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii; Primirea la munca a unui salariat in perioada in care acesta are contractul individual de munca suspendat; Primirea la munca a unui salariat in afara programului de lucru stabilit in cadrul contractelor individuale de munca cu timp partial.
– depasirea programului normal de lucru, neplata corespunzatoare a orelor suplimentare, neplata corespunzatoare a orelor de noapte, neacordarea concediului de odihna;
– netransmiterea registrului general de evidenta al salariatilor in format electronic si/sau netransmiterea acestuia, cel tarziu in ziua lucratoare anterioara inceperii activitatii salariatilor;
 
In domeniul securitatii si sanatatii in munca inspectorii de munca din cadrul Compartimentului Control Securitate si Sanatate in Munca au efectuta vizite de inspectie la 69 de angajatori si au incheiat 69 de procese verbale de control.
In urma vizitelor de inspectie efectuate de catre inspectorii de munca din cadrul Compartimentului Control Securitate si Sanatate in Munca, in luna septembrie 2019 au fost constatate 126 de neconformitati, acestea fiind, in principal, urmatoarele:
– angajatorii nu au dotat lucratorii cu echipament individual de protectie;
– nu au fost adopatate solutii legale in vederea prevenirii riscurilor profesionale ;
– nu este asigurata semnalizarea de securitate si sanatate in munca ;
– angajatorii nu au luat masuri in vederea prevenirii caderilor de la inaltime a lucratorilor prin masuri de protectie colectiva si/sau individuala ;
– angajatorii nu au asigurat apa minerala pentru lucratorii care isi desfasurau activitatea in perioada cu temperaturi extreme ridicate ;
– nu este asigurata de catre angajatori, cunoasterea si respectarea prevedederilor legale in domeniul securitatii si sanatatii in munca ;
-nu este verificatat rezistenta de dispersie a prizelor de pamant si continuitatea conductorilor de protectie ;
– evenimentele in care au fost implicati lucratorii nu au fost comunicate ;
– nu sunt stabilite prin fisa postului pentru lucratori, obligatii si raspunderi in domeniul securitatii si sanatatii in munca;
– documentele referitoare la protectia maternitatii la locurile de munca nu au fost realizate in termen.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img