vineri, 29 martie, 2024

Japonia a lansat un satelit spion pentru a monitoriza Coreea de Nord

Distribuie:

Publicat:

Agenţia aerospaţială niponă şi compania japoneză Mitsubishi Heavy Industries au plasat marţi pe orbită un satelit spion care va monitoriza facilităţile militare ale Coreei de Nord, informează dpa.

Satelitul Radar 6 a fost lansat de o rachetă H-2A de la centrul spaţial Tanegashima din sudul insulei omonime, la ora locală 01.20 p.m. (04.20 p.m.), la circa 1000 km sud-vest de Tokyo.

Satelitul s-a separat de rachetă la circa 20 de minute de la lansare şi s-a înscris pe orbită, a anunţat postul nipon NHK.

Lansarea urma să aibă loc luni, dar a fost amânată din cauza condiţiilor meteo nefavorabile.

Guvernul japonez va folosi acelaşi satelit şi pentru fotografierea zonelor afectate de dezastre naturale.

Programul nipon de sateliţi spion a fost dezvoltat după ce în 1998 Coreea de Nord a efectuat un test de rachetă care a zburat deasupra teritoriului japonez, provocând temeri la Tokyo.

Sub conducerea lui Kim Jong Un, Phenianul şi-a intensificat programele nuclear şi balistic, efectuând doar anul trecut circa 20 de lansări de rachete, iar în septembrie anul trecut cel de-al şaselea şi cel mai puternic test nuclear.

Lansarea de marţi a coincis cu summitul istoric dintre preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean din Singapore, având pe agendă denuclearizarea peninsulei coreene.AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img