vineri, 26 aprilie, 2024

Japonia isi paveaza strazile cu panouri solare. Costurile sunt mai mici decat ale unui kilometru de autostrada in Romania

Distribuie:

Publicat:

Tokyo va fi pavat cu panouri solare, a anuntat guvernul metropolitan din capitala Japoniei. Viitoarele ”strazi solare” care capteaza energia soarelui prin intermediul unor panouri instalate sub suprafata soselei, vor fi realizate in 2019, scrie Washington Post.

Actiunea are ca scop promovarea orasului Tokyo ca oras prietenos cu mediul, atat pe plan intern, cat si in strainatate, inaintea Jocurilor Olimpice si Paralimpice din 2020. 

Drumul solar cuprinde un sistem de panouri solare instalate pe sosea, cu suprafata panourilor acoperite cu o rasina speciala pentru a spori durabilitatea si sa faca posibila circularea masinilor peste aceste panouri.

Soselele solare au fost deja introduse pe autostrazile din Franta si pe pistele de biciclete din Olanda, iar costurile acestora, desi par mari, sunt mai mici decat ale unui kilometru de autostrada din Romania.

In Franta, de exemplu, un kilometru din ”strada solara” a costat in jur de 5 milioane de euro, suma considerata de multi oameni drept prea mare. Dar in Romania un kilometru de pe viitoarea Autostrada Pitesti-Sibiu unde, in medie, un kilometru de autostrada va costa 13 milioane de euro, deci de doua ori si jumatate mai mult fata de pretul construirii strazii solare din Franta.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img