sâmbătă, 20 aprilie, 2024

John Walker Lindh ‘talibanul american’ a fost eliberat din inchisoare

Distribuie:

Publicat:

John Walker Lindh, americanul luat prizonier în 2001, în Afganistan, unde lupta de partea talibanilor, a fost eliberat joi, înainte de termen, dintr-o închisoare federală americană, scrie ziarul Washington Post, preluat de Reuters, potrivit agerpres.ro.

Lindh, care avea 20 de ani când a fost prins, a ieşit din penitenciarul din Terre Haute, din statul Indiana. El a fost eliberat condiţionat după ce a executat 17 ani de detenţie din cei 20 la care fusese condamnat.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a apreciat că eliberarea celui cunoscut ca "talibanul american" este "inexplicabilă şi de neimaginat". "E ceva profund tulburător şi greşit în asta", a declarat el joi dimineaţa televiziunii Fox News.

Părinţii şi avocatul lui Lindh au refuzat cererile de a comenta ştirea eliberării acestuia.

Născut în Statele Unite, John Walker Lindh s-a convertit în adolescenţă la islamism, iar în 2002, când a fost condamnat, a afirmat că a călătorit în Yemen pentru a învăţa limba arabă şi în Pakistan, pentru a studia islamul. El a declarat că s-a oferit voluntar ca soldat în rândurile talibanilor pentru a-i ajuta pe musulmani în "jihad", că nu intenţiona să lupte împotriva SUA şi că nu a considerat niciodată că jihadul este antiamerican. În faţa instanţei, el a condamnat "terorismul la orice nivel" şi a susţinut că atacurile liderului al-Qaida Osama bin Laden au fost "complet contrare islamului".

Documente guvernamentale americane obţinute de presă, publicate în revista Foreign Policy, arată că guvernul de la Washington aprecia în 2016 că Lindh are "opinii extremiste". Conform televiziunii NBC, el a scris în 2015 unui post de radio din Los Angeles pentru a-şi exprima sprijinul faţă de Statul Islamic, despre care a spus că îndeplineşte "obligaţia religioasă de a întemeia un califat prin luptă armată".

Alte zeci de deţinuţi capturaţi în Irak şi Afganistan urmează să fie eliberaţi din închisori americane în următorii ani, după ce au executat pedepse pentru infracţiuni legate de terorism, în urma atacurilor al-Qaeda din 11 septembrie 2001.

Senatorii Richard Shelby şi Margaret Hassan au scris Federal Bureau of Prisons (administraţia penitenciarelor din SUA) pentru a afla "care sunt politica, strategia şi procedura curente inter-agenţii pentru asigurarea reintegrării cu succes a infractorilor terorişti/extremişti".

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img