joi, 28 martie, 2024

Judecătorii americani acuză presiuni din partea administrației Trump, pentru a accelera expulzările imigranților

Distribuie:

Publicat:

Mai mulţi judecători de imigraţie americani susţin că sunt supuşi la presiuni tot mai mari din partea administraţiei preşedintelui Donald Trump de a accelera expulzările de migranţi, sub ameninţarea că le vor fi retrase dosarele, relatează marţi AFP preluată de Agerpres. 

Steven Morley, magistrat din Philadelphia, a fost informat prin e-mail că dosarul unui tânăr imigrant ilegal guatemalez care îi fusese atribuit a fost realocat la o altă instanţă, pentru a fi soluţionat mai repede. 

Asociaţia naţională a judecătorilor de imigraţie (NAIJ) a depus la 8 august o reclamaţie pe lângă Ministerul Justiţiei american pentru "atingere adusă autorităţii" sale. 

"Esenţa meseriei de judecător este direct legată de capacitatea sa de a lua decizii fără intervenţia unor factori externi pentru a încerca să-l influenţeze", a declarat pentru AFP preşedinta NAIJ, Ashley Tabaddor. 

În SUA, tribunalele de imigraţie nu depind de puterea judiciară, ci de executiv, iar judecătorii sunt desemnaţi de ministrul justiţiei, care poate să-i şi revoce. Ministrul american al justiţiei, Jeff Sessions, care se situează pe aceeaşi linie dură cu Trump, a anunţat la începutul acestui an că judecătorii de imigraţie vor fi evaluaţi în funcţie de numărul de dosare pe care reuşesc să le închidă.

Măsura – motivată prin faptul că sistemul judiciar este sufocat de sutele de mii de proceduri în curs – reprezintă, în opinia preşedintei NAIJ, o sursă de "nelinişte şi preocupare" pentru judecătorii de imigraţie. 

"Nu suntem la uzină. (…) Tratăm cazuri deosebit de complicate într-o manieră expeditivă, ca şi cum ar fi infracţiuni rutiere, în condiţiile în care miza este extrem de importantă", a adăugat preşedinta de onoare a sindicatului, Dana Leigh Marks. 

Un purtător de cuvânt al Biroului executiv pentru analizarea dosarelor de imigraţie (EOIR), ţinând de Ministerul Justiţiei (Department of Justice) a precizat că judecătorului Morley i-a fost retras dosarul respectiv din cauza unor "potenţiale încălcări ale procedurilor şi practicilor guvernate de legea federală şi de regulamentul EOIR". Purtătorul de cuvânt a mai spus doar că are loc o anchetă internă, fără a da alte detalii. 

Dana Leigh Marks a notat că tribunalele de imigraţie au făcut întotdeauna obiectul presiunilor din partea administraţiei, inclusiv în timpul celei precedente a lui Barack Obama. 

Dar "nu au fost niciodată atât de pronunţate ca acum", a denunţat judecătoarea, subliniind că guvernul actual al SUA "încalcă de bunăvoie toate limitele"

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img