joi, 28 martie, 2024

Jumatate de milion de treceri prin VAMA ALBITA in ultima luna

Distribuie:

Publicat:

In perioada iunie-iulie 2016, in punctele de trecere a frontierei de la granita cu R. Moldova au fost inregistrate aproximativ 1.600.000 de treceri persoane, din care 780.000 pe sensul de iesire din tara si 800.000 pe sensul de intrare in tara. In aceeasi perioada a anului trecut, au fost inregistrate 1.300.000 de treceri persoane, constatandu-se o crestere cu 23 %.

Cele mai tranzitate puncte au fost Punctul de Trecere a Frontierei Albita (490.000 treceri) si Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni (400.000 treceri).

“Aceste valori de trafic sunt determinte de numarul mare de cetateni din Republica Moldova care isi petrec vacantele in afara granitelor tarii de origine, de cei care se intorc de la munca din state ale Uniunii Europene sau sunt cursanti ai unor institutii de invatamant din Romania si se deplaseaza la domiciliu in vacanta. In acelasi timp cresterea valorilor de trafic, se datoreaza faptului ca incepand cu luna iunie a anului 2015 cetatenii Uniunii Europene pot circula in Republica Moldova doar cu cartea de identitate.

Inca de la inceputul sezonului estival, conducerea Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Iasi a dispus masuri de suplimentare a personalului planificat la controlul documentelor pana la capacitatea permisa de infrastructura fiecarui punct.

De asemenea,a fost folosita la maxim capacitatea punctelor de trecere ale frontierei, in limita configuratiei acestora si in cele mai tranzitate, in functie de trafic, au fost suplimentate arterele de control pe sensul de intrare sau iesire in/din tara, precum si echipamentele folosite pentru verificarea documentelor, tinand cont ca in aceasta perioada sunt efectuate verificari sistematice asupra tuturor persoanelor care tranziteaza frontiera.

In acelasi timp, au fost dispuse masurile necesare pentru o supraveghere sporita a frontierei de stat, respectiv prevenirea si combaterea migratiei ilegale si a contrabandei cu bunuri de larg consum, in punctele de trecere ale frontierei si in zona de competenta.

Recomandari:

Pana la incheierea perioadei estivale, conducerea Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Iasi recomanda, in continuare, participantilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de frontiera existente la granita, astfel incat sa se preintampine aparitia suprasolicitarilor doar a unora dintre acestea, din cauza unui numar mare de calatori, intr-un timp foarte scurt.

 Puncte de frontiera existente pe frontiera romano-moldoveana:

Pe raza jud. Galati avem urmatoarele puncte de trecere a frontierei:

– PTF Oancea   (rutier) – corespondent Cahul- R. Moldova;

– PTF Galati (rutier)  – corespondent Giurgiulesti- R. Moldova

Pe raza jud. Iasi avem urmatoarele puncte de trecere a frontierei:

–    PTF Sculeni (rutier) – corespondent Sculeni – R. Moldova;

–    PTF Iasi – feroviar – Ungheni

Pe raza jud. Botosani avem urmatoarele puncte de trecere a frontierei:

–    PTF Stanca (rutier) – corespondent Costesti – R. Moldova;

–    PTF Radauti Prut (rutier)– corespondent Lipcani- R. Moldova.

Pe raza jud. Vaslui avem urmatoarele puncte de trecere a frontierei:

–    PTF Albita (rutier) – corespondent Leuseni – R.Moldova.

Reamintim ca, pentru a veni in sprijinul participantilor la trafic, a fost dezvoltata o aplicatie on-line, disponibila pe pagina de internet www.politiadefrontiera.ro. Aceasta aplicatie on-line prezinta o medie a timpilor de asteptare in punctele rutiere de trecere ale frontierei pentru anumite intervale de timp, iar valorile afisate pot suferi modificari in functie de dinamica traficului in punctul de trecere respectiv, la un moment dat.

De asemenea, aplicatia foloseste modulul de navigatie furnizat de Google Maps si accesand tab-ul „navigare” se pot configura trasee spre un anumit punct de trecere al frontierei. Timpii de asteptare sunt actualizati in timp real, fapt ce ajuta utilizatorul sa-si reconfigureze traseul catre un punct de frontiera ce inregistreaza valori de trafic scazute.

Verificari sistematice la frontiera

Reamintim ca, incepand cu luna noiembrie 2015, Politia de Frontiera Romana, in cooperare cu celelalte institutii care au atributii in punctele de trecere ale frontierei, efectueaza verificari sistematice cetatenilor din state membre UE si non-UE care tranziteaza frontiera, atat pe sensul de intrare, cat si pe cel de iesire din tara, in conformitate cu prevederile legislatiei interne si internationale. Scopul acestor masuri este prevenirea tranzitarii frontierei de catre persoane, provenite din state aflate in zonele de conflict, care pot derula activitati ce reprezinta o amenintare reala la adresa securitatii interne si externe.

In acest sens, apelam la intelegerea celor care tranziteaza frontiera in aceasta perioada si precizam ca au fost dispuse toate masurile aflate in competenta institutiei pentru reducerea timpilor de asteptare si ca depunem toate eforturile in vederea asigurarii unui echilibru intre securitatea cetatenilor si fluenta traficului de calatori.

Conditii calatorie minori

Avand in vedere faptul ca, in perioada vacantei de vara, multi copii calatoresc in afara granitelor tarii, precum si faptul ca inca se intalnesc situatii in care prevederile legale nu sunt cunoscute, reamintim conditiile privind calatoria cetatenilor romani minori in strainatate:

Legea 248/2005 prevede faptul ca acestia pot iesi din tara in aceleasi conditii ca si persoanele adulte, in baza unui document de calatorie valabil – pasaport sau carte de identitate (minorii peste 14 ani) – numai daca sunt insotiti de o persoana fizica majora si cu acordul parintilor.

Politistii de frontiera vor permite iesirea din tara a cetatenilor romani minori numai in urmatoarele cazuri:

–  in situatia in care calatoresc in strainatate insotiti de ambii parinti;

–  in situatia in care calatoresc impreuna cu unul dintre parinti, numai daca parintele insotitor prezinta o declaratie a celuilalt parinte sau, dupa caz, face dovada decesului celuilalt parinte;

In cazul parintilor divortati, chiar daca parintele insotitor face dovada faptului ca minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila insa cei doi parinti exercita in comun autoritatea parinteasca, acesta trebuie sa prezinte acordul autentificat al celuilalt parinte cu privire la iesirea din tara.

      –  in situatia in care sunt insotiti de o alta persoana fizica majora numai daca persoana insotitoare prezinta pe langa cazierul judiciar o declaratie:

    a ambilor parinti,

    a parintelui caruia minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila,

    a parintelui supravietuitor ori a reprezentantului sau legal.

Prin reprezentant legal se intelege persoana desemnata, potrivit legii, sa exercite drepturile si sa indeplineasca obligatiile parintesti fata de minor.

Poate avea calitatea de insotitor si o persoana anume desemnata din cadrul unei societati comerciale autorizate, in conditiile legii, sa desfasoare activitati de transport international de persoane.

Declaratia trebuie sa cuprinda si urmatoarele mentiuni:

•    scopul deplasarii,

•    ruta urmata pana in statul de destinatie,

•    in cazul in care minorul urmeaza sa ramana in statul de destinatie, trebuie mentionata persoana careia urmeaza a-i fi incredintat minorul sau daca urmeaza sa se intoarca, trebuie sa fie precizat insotitorul.

021.9590 – numar unic de apel al Politiei de Frontiera Romane

Reamintim ca numarul unic de informare al Politiei de Frontiera Romane, pe intreg teritoriul tarii, este 021.9590. Acest serviciu functioneaza non-stop, persoanele interesate putand primi informatii utile privind trecerea frontierei de stat, respectiv documentele necesare, conditiile prevazute de legislatia in vigoare in functie de scopul calatoriei etc.

Totodata, apeland numarul 021.9590, cetatenii pot semnala incidente survenite in traficul transfrontalier, inregistrarea unor fapte care aduc atingere imaginii institutiei si implicit calitatii de functionar public cu statut special etc.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img