vineri, 29 martie, 2024

Justitia franceza a deschis o ancheta privind asasinarea jurnalistei malteze Daphne Caruana Galizia

Distribuie:

Publicat:

Justiţia franceză a deschis o anchetă privind asasinarea jurnalistei malteze Daphne Caruana Galizia în 2017 pentru a verifica dacă activităţile economice în Franţa ale unui suspect au putut duce la coruperea unor agenţi publici străini, potrivit unui comunicat dat publicităţii miercuri, relatează AFP potrivit Agerpres.

Familia jurnalistei şi organizaţia "Reporters sans frontieres" (RSF) au depus plângere, pe 3 decembrie 2019, pentru "complicitate la asasinat" şi "corupţie" , vizându-i în special pe omul de afaceri Yorgen Fenech, care deţine hoteluri şi o crescătorie de cai în Franţa, pe fostul şef de cabinet al premierului maltez Keith Schembri şi pe fostul ministru al turismului Konrad Mizzi.

Reclamanţii au suspiciuni că veniturile generate de aceste active au fost folosite pentru a corupe doi oameni politici în scopul obţinerii unui contract public, un subiect pe care jurnalista îl ancheta atunci când a fost asasinată.

De asemenea, ei pretind că investiţiile franceze ale omului de afaceri este posibil să fi fost sursa plăţii pentru "autorii atentatului cu maşină-capcană care s-a soldat cu moartea jurnalistei pe 16 octombrie 2017".

Investigaţiile, încredinţate Oficiului central de luptă împotriva corupţiei şi infracţiunilor financiare şi fiscale, "se vor desfăşura într-un spirit de strânsă cooperare şi de complementaritate cu ancheta autorităţilor judiciare malteze", a subliniat parchetul naţional francez în comunicatul său.

Acest caz a zdruncinat guvernul maltez şi l-a împins la demisie pe premierul Joseph Muscat, acuzat că s-a amestecat în anchetă şi şi-a protejat colaboratorii.

În urma investigaţiilor desfăşurate în colaborare cu Interpolul şi agenţia americană FBI, trei bărbaţi consideraţi simpli executanţi sunt judecaţi, iar Yorgen Fenech a fost inculpat pentru complicitate.

Aprofundând secţiunea malteză a Panama Papers, Daphne Caruana Galizia a dezvăluit că o societate din Dubai, 17 Black, le-ar fi plătit 2 milioane de euro lui Schembri şi Mizzi. Consorţiul de jurnalişti Daphne Project, care i-a reluat anchetele, a dezvăluit că 17 Black îi aparţine lui Yorgen Fenech.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img