marți, 19 martie, 2024

Klaus Iohannis s-a facut de ras la Bruxelles

Distribuie:

Publicat:

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, s-a facut de ras la Bruxelles si a pus tara intr-o pozitie rusinoasa. Potrivit analistului politic Cristian Ghinea, pozitia inflexibila in problema crizei refugiatilor a facut ca Romania sa se indeparteze de nucleul dur al UE si sa ajunga sa faca parte dintr-o minoritate de state europene, considerate de analisti “repetentii clasei”, cu pozitii vadit anti-europene, deseori apropiate de Rusia: Ungaria, Cehia si Slovacia.

Klaus Iohannis, care s-a agatat de cifra de 1.705 refugiati pe care Romania ar fi capabila sa ii gazduiasca, s-a trezit dupa decizia de marti de la Bruxelles in postura jenanta de a spune ca Romania este de acord cu cifra fata de care s-a opus cu incapatanare in ultimele saptamani. Mai mult, seful statului a declarat ca cifra de 1.705 de fapt nici nu conteaza si ca “problema poate fi gestionata usor”. Situatia in care a fost pusa tara face dificile negocierile pe doua teme vitale pentru Romania, respectiv aderarea la spatiul Schengen si trecerea la Euro. In acest mod, dupa cum crede si fostul consilier prezidential Iulian Fota, Romania risca sa rateze un moment istoric al UE, in care deciziile incep sa se ia dupa un model federal, si sa se plaseze intr-un grup de “neadaptati”, care “se taranesc” cu UE.

“Nu am inteles nici un moment pozitiile atat de radicale ale presedintelui Iohannis, zicand ca nu primim nici un azilant mai mult decat cei 1.700. Pentru ca acum este intr-o postura jenanta. Este o atitudine de tara mica, care isi trage sapca pe ochi. Nu e ca si cum vor disparea oamenii aceia de la granita, daca ridici un gard. Nu poti sa zici mereu ca Romania este a saptea tara din UE si sa te comporti ca Slovacia. Nu e clar ce am vrut. Am inghitit galusca, pentru ca asa a iesit la vot. Picam si in tabara cu repetentii clasei”, a spus snalistul politic Cristian Ghinea. Dupa ce au fost acceptate toate cifrele impuse de UE, discutia pe cotele de refugiati nu mai poate fi negociata, cifrele putand fi doar crescute. Analistii considera ca pozitia Romaniei fata de criza refugiatilor si de mecanismele de urgenta privind relocarea lor, prin cote proportionale, care au fost negociate si decise la Bruxelles, in Consiliul JAI (Justitie si Afaceri Interne), este inexplicabila, lipsita de logica si de-a dreptul periculoasa in contextul european.

“Oameni de buna credinta se intreaba la Bruxelles ce i-a apucat pe romani, au luat-o razna? Poti sa joci dur la Bruxelles, uitati-va la polonezi sau la unguri, joaca dur pe niste dosare. Dar trebuie sa ai niste obiective clare, nu sa-ti dea peste ceafa si sa-ti zica uite, nu e cum zici tu, e cum zicem noi – iei 4.000, iei 5.000. Apoi acolo hotararile se iau prin consens, tu votezi impotriva, apoi esti de acord cu ce s-a decis. Mai intelegeti ceva? E o nebunie”, a explicat un doctor in istorie. O alta ruptura logica la nivel inalt o constituie pozitionarea Romaniei in aceeasi tabara cu Ungaria, votand impotriva unor cote suplimentare de refugiati, dar purtand in acelasi timp certuri cat se poate de violente verbal, pe relatia prim-ministru de la Bucuresti – ministru de Externe de la Budapesta, pe aceeasi problema a atitudinii fata de refugiati.

Prin pozitionarea sa in acest dosar al refugiatilor, negociat la Bruxelles, Romania a ajuns sa faca parte dintr-o minoritate nesemnificativa din punct de vedere politic, la nivel european, ba mai mult, care are un discurs anti-european, uneori pro-Rusia. Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu poate gasi o singura scuza pentru pozitionarea Romaniei in aceste dezbateri de la Bruxelles: “Daca au dorit neaparat sa ramana intr-o zona de principialitate, sigur ca din acest punct de vedere Romania a marcat un punct. Daca judecam insa pozitia din perspectiva consecintelor si a modului in care aceste consecinte pot fi folosite, am rezerve ca s-a procedat corect. Faptul ca am ramas consecventi pe o pozitie este intr-un fel o solutie decenta. Pe de alta parte, si in relatiile internationale, ca si in drept, functioneaza principiul “rebus sic stantibus”, adica ne adaptam situatiei de la data cand se ia o decizie. Or, din acest punct de vedere, mi se pare relativ inconfortabil faptul ca, pe de o parte decizia UE a fost impusa, iar pe de alta parte, politic, ne-am situat alaturi de un grup nu suficient de onorant din interiorul UE, cu care nu impartasim interese comune, daca ar fi sa ma gandesc doar la modul in care aceste tari au relativizat situatia vizavi de sanctiunile impuse Federatiei Ruse sau prezenta militara a NATO in statele de frontiera precum Romania”.

Iulian Fota, fostul consilier prezidential pe probleme de securitate nationalax, considera de altfel ca asocierea cu cele trei state este cel mai mare pericol in acest moment pentru Romania: “Mi se pare o problema ca la final ne-am trezit asociati cu tari care au atitudini din ce in ce mai anti-europene. Marea problema a noastra, ca tara, nu este numarul refugiatilor, eu nu sunt panicat, nu vad o catastrofa, cred ca putem gestiona situatia, avem ce ne trebuie. Cel mai periculos aspect mi se pare asocierea cu cei trei. Sunt state care in mod constant in ultima perioada au dezvoltat o pozitie anti-europeana si chiar anti-occidentala, Romania nu are ce cauta intr-o astfel de companie”, arata gandul.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img