joi, 28 martie, 2024

La ce ar fi apelat Liviu Dragnea ca sa blocheze initiativa Fara Penali in functii publice la Parlament: Acuzatiile lui Dan Barnea

Distribuie:

Publicat:

Președintele USR, Dan Barna, i-a cerut, joi, la Parlament, președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, să nu mai blocheze la nivel legislativ inițiativa „Fără penali în funcții publice” și să o trimită către Curtea Constituțională a României conform mediafax.

„Liviu Dragnea încearcă să blocheze inițiativa la nivelul Secretariatului Parlamentului. Încercând să vedem care este stadiul, am aflat că inițiativa nu a fost încă trimisă la CCR, deși semnăturile au fost depuse din 21 septembrie. În 26 octombrie, în urmă cu două luni, USR a făcut o solicitare expresă Secretariatului să trimită aceste semnături Curții Constituționale pentru că există un termen de 60 de zile după cum știți. În continuare, Liviu Dragnea refuză să transmită semnătrurile inițiativei Fără penali de la Secretariatul Camerei Deputaților către CCR”, a declarat Dan Barna, la Parlament.

Liderul USR a precizat că încercarea de blocare a inițiativei „Fară penali în funcții publice” se face sub pretextul unor motive tehnice.

„Solicităm ca săptămâna viitoare, în Biroul Permanent al săptămânii viitoare, să fie introdusă solicitarea pe ordinea de zi și semnăturile să fie transmise către CCR așa cum prevede expres legislația în vigoare. Este o încercare de blocare a acestei inițiatuve sub pretext tehnic, că nu s-a terminat copierea, niște motive care de fapt nu stau în picioare. Este o încercare de tergiversare și de blocare a inițiativei la Parlament la secretarit. Solicităm lui Liviu Dragnea să respecte solicitarea a peste 1 milioan de români care vor ca românia să nu mai aibă cetățenii în funcții publice și să transmită CCR și să nu mai încalce încă o lege după cum ne-a obișnuit în ultimii doi ani de zile.”, a adăugat Dan Barna.

USR a depus, pe 25 octombrie, la CCR inițiativa „Fără penalii în funcții publice”, cu 850.000 de semnături, la Curtea Constituțională pentru validare, conform procesului legislativ, a anunțat joi președintele formațiunii, Dan Barna.

„Inițiativa Fără Penali este depusă la CCR. Am depus 850.000 de semnături validate de către primăriile din țară. Mai erau apropae 100 de localități unde primarii au refuzat din diverse motive să ne elibereze semnăturile, dar în acest context în care statul de drept este atacat fără precedent, în acest context în care vedem că asupra parchetelor se exercită o presiune extraordinară, în acest context în care l-am văzut ieri (miercuri-n.r) pe Liviu Dragnea eliminând ideea că acea Curte specială pentru magistrați astfel cum solicită comisia de la veneția, consierăm că este momentul ca Intiativa fără penali să meargă mai departe”, a declarat președintele USR, în Parlament.

Dan Barna a precizat că i-a transmis și președintelui României, Klaus Iohannis, că își dorește ca inițiativa să beneficieze de sprijinul acestuia.

„I-am transmis președintelui că ne dorim și un sprijin din partea domniei sale ca această inițiativă să ajungă la referendum și intre în procedură parlamentară. Avem peste cinci-șase localități ale căror primari au refuzat efectiv să validerze aceszte semnături sau să valideze aceste semnături. Este o încălcare flagrantă și explicită a legii”, a adăugat președintele Uniunii Salvați România.

Pe 20 septembrie USR a depus la Parlament o primă tranșă de 335.000 de semnături pentru inițiativa cetățenească Fără Penali, iar pe 21 septembire a fost depusă și cea de-a doua tranșă, cu 446.000 de semnături.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img