vineri, 19 aprilie, 2024

La ce sa fii atent atunci cand cumperi o masina second hand. De ce sunt multe autoturisme respinse la RAR

Distribuie:

Publicat:

Cei care doresc sa isi cumpere masina second hand trebuie sa fie atenti, pe langa altele si la seriile vehiculului, cel putin la acelea care pot fi verificate. Aproximativ 20% din masinile care ajung la RAR pentru activitati ce includ verificarea tehnica sunt respinse la prima prezentare. Pe langa motivele de functionare a masinilor sau a emisiilor poluante, 20% dintre acestea sunt respinse din cauza unor probleme din punct de vedere al identificarii. O buna parte a proprietarilor sunt refuzati, in prima faza, din cauza emisiilor poluante.

Foarte multi proprietari au avut probleme la RAR din cauza seriilor masinii pe care au achizitionat-o recent, fie din tara, fie din strainatate.

“Din totalul vehiculelor prezentate la Registrul Auto Roman (RAR) pentru activitati ce includ verificarea tehnica a acestora (vehicule utilizate importate, cat si vehicule inmatriculate in Romania), la 19% dintre ele a fost constatata cel putin o neconformitate fata de prevederile reglementarii privind efectuarea ITP si au fost respinse la prima prezentare. Dintre vehiculele respinse, 20% au prezentat neconformitati din punct de vedere al identificarii, marea majoritate fiind probleme minore cu rezolvare simpla (ex. serie motor corodata, greu lizibila sau ilizibila). Vehiculele cu probleme grave de identificare, numar de identificare neconform sau modificat fraudulos reprezinta numai 1% din totalul vehiculelor respinse”, a declarat  inginer Cristian Bucur, director tehnic la RAR. 

Motivul principal pentru care masinile sunt repinse in prima faza tin de sistemul de iluminare, respectiv echipamentul electric al masinii, 24% din totalul defectiunilor constatate.

“De asemenea, 12% dintre vehicule au probleme la sistemul de franare, iar 10% sunt repinse din cauza emisiilor poluante”, a precizat Cristian Bucur.

Potrivit legislatiei in vigoare, defectiunile sunt incadrate in 3 categorii: periculoase, majore si minore. “Din totalul defectiunilor constatate la prima prezentare, aproximativ 4% au fost incadrate ca defectiuni periculoase”, a aratat Cristian Bucur.

Din cauza emisiilor poluante peste limitele admise au fost respinse la prima prezentare 3% din masinile care s-au prezentat la RAR.

Pe langa detaliile tehnice, care nu pot fi verificate decat intr-un service, cei mai multi proprietari isi fac probleme de numarul real de kilometri ai masinilor. Au si motive, intrucat nu putine au fost cazurile in care soferii care si-au cumparat masini chiar de la reprezentante au avut surpriza sa constate la alte diagnoze ca masina are mult mai multi kilometri decat cei reali.

De ceva timp, service-urile auto sustin ca pot afla kilometri reali ai unei masini, cu conditia ca acea masina sa fi facut verificarile periodice in reprezentante. Asadar, cei care vor siguranta in privinta kilometrilor parcursi de masina ar fi bine sa apeleze la un service care poate accesa baza de date europeana unde au fost notate verificarile anterioare ale masinii.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img