vineri, 29 martie, 2024

La ce trebuie sa fie atenti parintii cand in casa exista animale de companie

Distribuie:

Publicat:

Cu sau fara animale de companie in famiile cu copii? Pe de o parte, riscul de a face alergii sau astm este mai scazut daca cel mic creste alaturi de o pisica sau un caine. Pe de alta parte, pot aparea probleme de sanatate, mai ales daca nu sunt respectate cu strictete regulile de igiena.

Ruxandra si Natalia sunt surori si, de cand se stiu, au avut animale de companie in casa. Desi multi dintre parinti se tem ca prezenta animalelor de companie in camin ar putea dauna sanatatii celor mici, specialistii sustin contrariul.

Mihaela Nita,medic pediatru: „S-au facut studii legate de asa zisul risc al expunerii copiilor la parul de animale de companie si s- a vazut ca acesti copii care in primii ani de viata au venit in contact cu animale de companie, sunt de fapt protejati pentru a dezvolta boli alergice ulterior in viata. Asa zisa teoriei a igienei. Suntem mai dispusi sa facem boli alergice, atunci cand vorbim de un mediu controlat, igienizat excesiv si cu substante foarte puternice.”

Studiile arata ca expunerea bebelusilor la animalele de companie in primele lor luni de viata, poate stimula sistemul imunitar sa lupte impotriva infectiilor. Mai mult decat atat, copiii care au un caine in primul an de viata, au cu 31% mai putine infectii la nivelul tractului respirator, decat cei care traiesc intr-o locuinta fara animal de companie. Convietuirea poate aduce beneficii, doar daca se respecta cateva reguli de igiena.

Mihaela Nita, medic pediatru: „Vrea o familie sa aiba un animal de companie. Nu recomand, nu stiu, vedem o pisicuta pe langa bloc si imediat o aducem in casa, asta este o mare greseala.”

Mihai Budai, medic veterinar: „Animalul trebuie vazut de un medic inainte sa il vada copilul, testat de boli care nu pot fi tratate, pregatit din punct de vedere al sanatatii pentru intrarea in casa si abia dupa aceea prezentat copilului, daca vorbim de situatii in care sunt copii. Vaccinat, se recomanda sa il luam gata vaccinat, deparazitat intern, deparazitat extern, si un control sa ne asiguram ca animalutut este de cursa lunga si putem sa lucram cu el.”

Dupa ce medicul veterinar ne asigura ca animalul de companie nu prezinta niciun pericol, acesta poate fi introdus in camin. De acum, trebuie respectate cu strictete toate termenele care tin de vaccinat, deparazitat sau igiena. Intarzierea sau omiterea acestora poate avea efecte grave asupra sanatatii copilului si a intregii familii.

Mihai Budai, medic veterinar: „Cea mai frecventa situatie ne umplem de paraziti externi: purici, capuse. Bolile mai grave, boli de piele: fricofictie, microspolium care se iau la copii, copiii la noi, noi la prieteni si am umplut tot cartierul. Toxoplasma, chlamydia de la pisica… Vrem sa avem copiii si nu stim de ce? Nu ne-am ocupat de pisica si am luat. Adica sunt boli cu urmari neplacute pe care le putem lua fara sa respectam acei simpli pasi la achizitie si situatile de control de dupa.”

Un nou nascut in familie nu inseamna ca trebuie sa renuntam la caine sau pisica.

Mihaela Nita, medic pediatru: „Nu e nevoie atunci cand vine un nou nascut sa se renunte la animalul de companie sau sa se dea altcuiva pe o perioada de luni.. este foarte, foarte greu de ajuns la masurile acestea radicale. Putem face lucruri si putem, de exemplu, cand vine un nou nascut, sa creem o zona limitata in care animalul de companie sa nu ajunga.”

Alegerea unui animal de companie nu trebuie sa fie intamplatoare.

Mihai Budai, medic veterinar: „Primul pas cand dorim animal de companie pentru copilul nostru este sa ne asiguram ca animalul de companie este ceea ce ii trebuie copilului nostru, raportat la talie, la specie la rasa. sunt rase mai blande, rase dominante, rase care se lasa dominate. Daca copilul este hiperactiv, ar trebui o rasa mai docila, pentru ca altfel va fi o lupta pentru autoritate.”

Specialistii sustin ca un caine sau o pisica poate ajuta la dezvoltarea fizica si emotionala a celor mici.

Monica Bolocan, psiholog: „Un copil care are un animal de companie, un catelus, o pisicuta, dupa care alearga prin casa, pe care trebuie sa il scoata afara la plimbare, automat isi exerseaza abilitatile fizice mult mai mult fata de unul care sta in fata tv sau a tabletei. Vorbim de competentele emotionale, animulul de copilul ne invata sa fim empatici, sa tinem cont de nevoile lui, copul invata sa fie responsabil.”

Ruxandra: “ Imi plac foarte mult animalele mele pentru ca mereu cand sunt suparata, ma duc la ele si le povestesc ce am si ma descarc. Si imi place sa stau in preajma, pentru ca sunt atat de dulci.”

Animalele de companie sunt folosite si in terapii, in cazul copiilor cu ADHD sau autism.

sursa: digi24.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img