vineri, 19 aprilie, 2024

La Dorna si nu prea!

Distribuie:

Publicat:

Problema hranei a devenit de-a dreptul ingrijoratoare . Ce mancam, de unde si cum se fabrica sunt doar cateva dintre chestiunile care ar trebui sa ne ingrijoreze.

Puii sunt injectati cu tot felul de substante de crestere si antibiotice, mezelurile sunt fie sintetice, fie facute din orice dar mai putin din carne, rosiile au gust de carton, ardeii sunt toxici iar daca intentionezi sa mananci o simpla portocala ai grija sa nu te colorezi pe maini dupa ce ai decojit-o. Astea sunt doar cateva dintre alimentele modificate pe care producatorii nu se sfiesc sa scrie ca sunt fie “Bio”, “Fara coloranti si conservanti” sau “Produsul este 100% romanesc”.

”Produs 100% romanesc” este considerat si Telemeaua La Dorna, un aliment preferat de romani care se fabrica in … Polonia!

Cand sunt intrebati de brandul La Dorna, prima reactie a oamenilor este aceea de a vorbi despre incredere, despre calitatea produselor si zona curata din Vatra Dornei, locul in care este produs laptele La Dorna.

Dezvaluirea a fost facuta intr-o emisiune de la televiziunea publica de Directorul Directiei Sanitar Veterinare Suceava, Petrea Dulgheru. 

“In  bazinul Dornelor nu mai este nici o fabrica de lapte si vine lapticul, branzica de Dorna din Polonia. Deci toata zona Dorna nu mai are nici o fabricuta de lapte, nu se mai fabrica nici o branzica din Romania, vine branzica din Polonia. Asistentul meu a plecat în Polonia si i-a invatat pe aia sa faca branza si acum vine branza cu marca LaDorna si se vinde in toti muntii Dornelor”, a declarat Dulgheru.

Potrivit acestuia, efectul importurilor masive se vede in scaderea efectivelor de animale. ”Este un dezastru pentru viitorul muntelui si in judetul Suceava si in Romania. Daca in Suceava, acum trei ani erau 180.000 de bovine, in prezent efectivul a scazut la 150.000 iar in urmatorii ani nu vom mai avea nimic”, a spus Dulgheru.

Proprietarului brandului cu nume romanesc este de fapt grupul francez Lactalis, care a cumparat compania in anul 2008.  Trei ani mai tarziu, compania avea sa inregistreze pierderi masive care automat a dus la reducerea personalului cu 200 de angajati. In anul 2011, au inchis capacitatile de productie si au demarat procesul de rebranding, devenit astfel President, o companie bine cunoscuta la nivel European.

In prezent doua loturi de telemea poarta ambele branduri.
Aceasta operatiune de schimbare a numelui la unele produse s-a facut in contextul in care La Dorna este unul dintre cele mai vandute branzeturi, pe o piata de aproape 300 milioane de euro, unde se bate, alaturi de Lactalis, Hochland, Bongrain, Fliesland Campina.

Anul 2013 a venit cu inchiderea mai multor fabrici Lactalis dar au pastrat mentiunea ca “numai numele se schimba, reteta ramanand aceeasi”.

In acel an avea sa se inchida sectia de fabricare a untului din Vatra Dornei, sectia de fabricare a produselor lactate si branzeturilor din Dorna Candrenilor, productia de lactate si branzeturi din Targu Neamt si doua sectii de prelucrare a laptelui din comuna Saru Dornei. Inchiderea fabricii de branzeturi de tip cottage din Dorna Arini avea sa trimita toate echipamentele in Polonia.
Pe eticheta telemelei LaDorna este mentionat distribuitorul, Dorna Lactate insa fara nicio referire la locul si la compania care o produce.

Reorganizarea activitatii companiei Dorna Lactate s-a facut la sfarsitul anului trecut, cand au continuat procesul de inchidere a mai multor depozite si centre de colectare a laptelui din mai multe zone ale tarii. Au inchis depozitele din Bacau, Brasov si Dolj dar si centrele de colectare a laptelui din judetul Suceava.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img