vineri, 19 aprilie, 2024

La multi ani, doamna cu inima mare! Ar trebui sa lasam privirea in pamant in fata acestui om simplu, dar cu un suflet de aur. Haideti sa nu stam deoparte! FOTO

Distribuie:

Publicat:

Daca ar exista mai multi oameni ca doamna Lucretia, viata ar fi mult mai blanda pentru cei aflati in suferinta • Traieste dintr-o pensie modesta, dar nu a ezitat atunci cand a vazut ca cineva are nevoie de ajutor • Femeia cu suflet de aur a indraznit sa ceara ajutor pentru a salva de la moarte un bolnav de cancer, cu tuberculoza, care nu este primit in spital pentru ca nu are asigurare medicala • S-a impotmolit intre institutiile statului si nu stie cum sa o scoata la capat

Abia isi trage sufletul si cu greu reuseste sa scoata cateva sunete. O doamna cu suflet mare din Iasi ii aduce, din cand in cand, un blid de mancare. Nu prea poate inghiti pentru ca un cancer in zona gatului il impiedica sa se alimenteze. Ca si cum aceasta boala cumplita nu era de ajuns, Florin Gheorghiu este macinat si de o tuberculoza, evident, netratata. Aceasta doamna care l-a cunoscut prin intermediul fiului a facut pentru acest strain mai mult decat ar fi facut pentru un membru al familiei.

Femeia cu suflet bun, Lucretia Marcu, in varsta de 73 de ani, inca nu si-a revenit dupa decesul fiului, ucis acum un an de un cancer agresiv. Suferinta acestui barbat, in varsta de 61 ani, pe care ii va implini pe 10 martie, daca va trai pana atunci, a determinat-o sa il ajute.

Doamna cu inima mare traieste modest, dintr-o pensie de 1000 lei, din care plateste si acum datoriile pe care le-a avut cu inmormantarea fiului, dar asta nu a impiedicat-o sa nu-l abandoneze pe acest barbat lipsit de orice ajutor.

A batut la toate usile si a prezentat cazul lui Florin Gheorghiu pentru ca acesta sa primeasca ajutor medical. Isi suna zilnic cunostintele sau rudele si le intreaba daca nu au un banut sau ceva de mancare, imbracaminte pentru Florin.

"Am indraznit sa cer ajutor la dumneavoastra, pentru ca nu mai am unde sa ma duc. Vreau sa-l ajut pe acest bolnav sa ajunga la spital. Are cancer, TBC si nu il primeste nimeni pentru ca nu are asigurare medicala. Dupa parerea mea, este pe moarte, dar poate se mai poate face ceva. In ianuarie, cu ajutorul unei vecine, am chemat salvarea si l-am dus la Spitalul «Sf. Spiridon». Am asteptat 4 ore sa vina ambulanta, dar pana la urma am reusit. Atunci l-au diagnosticat cu cancer la gat. L-au externat pentru ca este o persoana neasigurata. Anul trecut a fost si la Sectia Pascanu cu TBC. M-am zbatut sa-i obtin un ajutor, o indemnizatie pe care ar fi dat-o Directia de Asistenta Comunitara (DAC), in valoare de 140 lei, dar nu poate primi acesti bani pentru ca ii trebuie documente de la medicul de familie si el nu are medic de familie, de la finante. M-am dus la Finante si m-au batjocorit ca Florin Gheorghiu are datorii la Salubris si nu am primit niciun document. Am reusit tot prin DAC sa primeasca, timp de trei luni, mancare de la Cantina saracilor. Pana la Craciun (decembrie 2018-n.r.) a primit acasa mancare. Am fost foarte bucuroasa pentru ca avea in fiecare zi mancarea asigurata. Este un om foarte necajit, foarte bolnav, fara venituri. Abia mai vorbeste, nu poate merge, respira cu dificultate. Nu are pe nimeni. Fiul meu era vecin cu el si asa am ajuns sa il cunosc. Nu pot sa fac mai mult pentru el si de aceea am cerut ajutor. Poate cineva il ajuta cu internarea in spital, cu asigurarea medicala. Nu putem lasa un om sa moara asa. Va multumesc din suflet ca ati acceptat sa ma ascultati", a declarat Lucretia Marcu.

Bolnavul traieste in bezna, fara apa si fara caldura

Florin Gheorghiu locuieste in conditii greu de imaginat, inumane pentru anul 2018, intr-o camera a unui camin de nefamilisti din zona Piata Nicolina. Boala foarte contagioasa de care sufera barbatul o impiedica pe Lucretia Marcu sa intre in camaruta intunecata, fara apa, fara caldura, unde traieste Florin Gheorghiu.

"Va dati seama in ce conditii sta el fara lumina, fara apa, fara caldura. I-am mai dus o candeluta sa aiba un strop de lumina seara. Eu din usa ii dau mancare si schimburi, pentru ca are truberculoza si ma pot imbolnavi. Medicul meu mi-a dat masca si ma protejez. Apelez la cunostinte sa ii dea ceva de imbracat. Azi (ieri-n.r.), am primit 5 lei de la o vecina, am mai pus eu cativa leuti si i-am dus ceva de mancare. Daca nu as avea de platit datorii de la inmormantarea fiului meu, mi-ar fi mai usor. Pentru mine este un strain, dar nu ma lasa inima sa-l las sa moara mai rau decat un caine. Oameni suntem si trebuie sa-i ajutam pe cei aflati in suferinta. Am apelat si la Policlinica Providenta de pe bulevardul Stefan cel Mare si initial mi-au spus ca il ajuta si cand am revenit cu telefonul, mi-au spus sa ma duc la Directia de Asistenta Comunitara. Eu deja fusesem acolo de mai multe ori. Il duc cu un taxi la spital, dar nu il primesc pentru ca nu are asigurare medicala. Daca nu primeste ajutor medical imediat, cred ca am sa-l gasesc mort. Nu stiu unde sa mai apelez, la cine sa bat in usa. Sunt convinsa ca oamenii nu vor ramane indiferenti la suferinta acestui barbat grav bolnav", a povestit Lucretia Marcu, o femeie cu suflet mare.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img